Домашни лекове при запушен нос


Домашни лекове при запушен нос
Снимка: iStock

Пълното дишане ви позволява да се наслаждавате на активен начин на живот, осигурява здравословен сън и благополучие. През целия живот много деца и възрастни се сблъскват с различни причини за запушване на носа. Свикнали сме да използваме народни средства и капки, за да премахнем тежките задръствания, но може би е нещо друго? Когато носът ви е "спрял" да диша трябва бързо да вземете правилното решение за неговото лечение и профилактика, дори

Един от най-старите и доказани методи за лечение, който помага за бързо премахване на неприятните симптоми на запушен нос е - овлажняване и изплакване на синусите. Което означава, че системно трябва да се правите инхалации с пара: дишайте топъл влажен въздух, обогатен с етерични масла и подхранващи екстракти. Препоръчително е да използвате овлажнители у дома и в офиса, за да предотвратите прекомерно изсушаване на лигавицата.

Лайката има отлични антисептични и антивирусни свойства. Нейната отвара се използва за инхалация и промиване на носа. Бъдете внимателни и не забравяйте да проверите за алергии към лайка, особено ако не сте я използвали преди. Инхалациите с пара трябва да се извършват един час след хранене или поне половин час преди това. Това е изключително доказан във времето метод!

А да сте чували за "Методът на вдишване на дядото"? Неговата всъщност е вдишване на пара от картофи, сварени с кората им. Трябва да дишате топла пара, идваща от тези зеленчуци. Уверете се, че вдишването не ви изгаря твърде много. Вдишвайки горещ въздух, рискувате да увредите лигавиците и да нанесете още повече щети на тялото. След процедурата е необходимо да направите пауза и да не излизате от дома си поне 2 часа. Едва след това ефектът от вдишването ще бъде фиксиран и ще бъде възможно да излезете навън.

Боровите игли и дъбовата кора също имат добър ефект върху дихателните пътища. Те трябва предварително да се приготвят на пара, за да се използват след това като инфузия. Противопоказания за вдишване са: треска, хипертония, сърдечна недостатъчност, белодробни проблеми и склонност към кървене от носа.

Доказан начин за почистване на носа без капки може да бъде изплакването с физиологичен разтвор. Можете да го направите сами у дома или да си го купите директно от аптеката.

Запомнете, че редовното изплакване и овлажняване помагат за справяне с хроничната запушване на носа.

Като съвет: За проветряване на помещението се препоръчва използването на климатик, който е оборудван със специални филтри, които могат да улавят прахови частици и микроелементи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама