Ето как е здравословно да се храните през пролетта


Ето как е здравословно да се храните през пролетта
Снимка: iStock/Guliver

Какви храни са ни нужни през пролетта, за да се подкрепи отслабналият през зимата организъм - за това разказва диетологът и кандидат на медицинските науки Елена Соломатина.

Пролетната диета трябва да съдържа голямо количество витамини, антиоксиданти и фибри, защото това ще помогне на организма да възвърне загубената си жизненост. Поради тази причина, според диетолога, плодовете, зеленчуците и горските плодове трябва да заемат важно място в пролетното меню.

"Зеленчуците и горските плодове съдържат необходимия витамин С, фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти. Ако нямате достъп до сезонни зеленчуци и горски плодове, замразените храни са не по-лош вариант", казва Соломатина.

"Необходимата доза витамин С може да се набави например от порция кисело зеле, шепа замразен касис, червена чушка и накрая от цитрусови плодове, които в днешно време са в изобилие", казва Соломатина.

Диетологът предлага също така да включите в пролетната диета оранжерийни репички и билки.

Отслабеният през зимата организъм се нуждае и от витамини А, В, D и Е. За да компенсирате тези липси, трябва да допълните менюто си с пълнозърнест хляб, ядки, месо, риба, сметана и редица други храни.

"Витамин В се съдържа в пълнозърнестия хляб, зърнени храни, месни продукти и черен дроб. Мастноразтворимият витамин Е можем да си набавим, консумирайки растителни масла, семена и ядки. Витамин А се съдържа в заквасената сметана, маслото и яйчнеия жълтък", казва Соломатина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама