Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да пиете алкохол за 30 дни


Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да пиете алкохол за 30 дни
Снимка: iStock

Не е нужно да си алкохолик, за да си сипваш по една чаша вечер след работа, за да се отпуснеш от натоварения работен ден.

Замисляли ли сте се обаче какво наистина се случва с тялото ви, ако се лишите от любимата алкохолна напитка за 30 дни?

Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако спрете да ядете хляб

1. Подобряване на паметта

Алкохолът може да повлияе негативно на мозъка, причинявайки лоша концентрация и памет. След месец без алкохол много хора забелязват значително подобрение в психическото си състояние и паметта.

2. По-добър сън

Въпреки че алкохолът може да ви накара да заспите бързо, по-късно през нощта той може да наруши цикъла ви на сън, което води до по-чести събуждания и по-лош сън. Липсата на алкохол може да подобри качеството на съня и да намали проблемите с безсънието.

3. Подобрено настроение

Алкохолът може временно да подобри настроението, но в дългосрочен план може да причини тревожност и депресия. Спирането на консумацията на алкохол може да повлияе положително на психичното здраве и да намали риска от психологически проблеми.

Вижте още: Очите на бебе станаха индигово сини, след прием на лекарство за Covid 19 

4. Намалява възпаления

Алкохолът може да причини възпаление в тялото, което може да допринесе за различни здравословни проблеми. Липсата на алкохол може да намали възпалителните процеси и да подобри общото здраве.

5. По-добро храносмилане

Консумацията на алкохол може да повлияе на баланса на чревната микрофлора, което може да доведе до проблеми с храносмилането. Когато не пиете алкохол, ще подобрите храносмилането и общото състояние на храносмилателните органи.

6. Здраве на черния дроб

Черният дроб играе ключова роля в детоксикацията на тялото и алкохолът може да причини увреждане на чернодробните клетки. Липсата на алкохол дава шанс на черния дроб да се възстанови и намалява риска от дългосрочни чернодробни проблеми.

7. Намален риск от някои видове рак

Алкохолът може да увеличи риска от някои видове рак, включително рак на черния дроб, дебелото черво и ректума. Ако не пиете алкохол, можете да намалите този риск и да допринесете за цялостното си здраве.

8. По-силна имунна система

Алкохолът може да отслаби имунната ви система, което ви прави по-податливи на заболявания. Изключването на алкохола може да засили защитата ви срещу вируси и бактерии.

9. Баланс на хормоните

Консумацията на алкохол може да наруши хормоналния баланс, което може да доведе до репродуктивни проблеми и други хормонални нарушения. Спирането на алкохола може да помогне за възстановяване на хормоналния баланс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама