Ето какво ще се случи, ако пиете чаша вода след кафе


Ето какво ще се случи, ако пиете чаша вода след кафе
Снимка: iStock

Чаша кафе е първият сутрешен избор за много хора. Благодарение на високото съдържание на кофеин, то ни помага да се събудим, увеличава ефективността и концентрацията ни и ни помага по-добре да се съсредоточим върху задачите.

Но кафето има и недостатъци: дехидратира тялото, появяват се петна по зъбния емайл и може да предизвика рязко вдигане на кръвното налягане. За да се предпазите от тези неприятни последици, е достатъчно да изпиете чаша вода след кафето. Как работи това и защо е важно разкрива "Арт Кухня".

Традицията на пиене на кафе с хладка вода идва от страните на изток, където съществува от векове. Хората от древни времена са пиели вода преди всичко за да усетят по-добрия вкус на кафето: ако след всяка глътка кафе почистваме рецепторите с вода, кафето ще придобие по-изразен вкус.

Но важността на водата заедно с кафе е по съвсем различни причини.

Първо, кофеинът има силен диуретичен ефект, който много дехидратира тялото. Дехидратацията може да доведе до много неприятни последици, така че е необходимо да се обърне специално внимание на наблюдението на нивото на течности в тялото. Ако изпиете чаша вода веднага след кафето, връщате баланса на водата и намалявате риска от дехидратация. Не забравяйте, че тази чаша не трябва да бъде част от дневния ви прием на течности.

Второ, кафето е богато на растителни бои, които могат да променят цвета на зъбния емайл, особено при честа консумация. Тук отново стигаме до помощта на водата. Като изплакнете утайката от кафе с вода, вие предотвратявате реакцията на взаимодействието между киселините на кафето и зъбния емайл. В същото време не е необходимо да си миете зъбите веднага след кафето - това може да не е безопасно за здравето на вашите зъби.

В допълнение, кофеинът може драстично да увеличи кръвното налягане, което като цяло е некомфортно, може дори да бъде опасно за хора, страдащи от хипертония. Водата намалява тежестта на сърцето и кръвоносните съдове, а рискът от остър скок на кръвното налягане се намалява почти до нула.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама