Ето кога е най-полезно да пиете вода


Ето кога е най-полезно да пиете вода
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли някога сте се съмнявали, че редовния прием на вода е от ключово значение - и за здравето, и за красотата. И ако има спор за количество на дневния прием, няма спор за важните моменти, в които да я консумираме.

Сутрин след ставане

Няма значение колко часа спим – през това време тялото ни се дехидратира. Ето защо непосредствено след събуждане рано сутрин, е хубаво да изпием една чаша вода. Водата стартира процеса по обмяна на веществата, подобрява циркулацията на кръвта и ни прочиства от свободните радикали.

Преди хранене

В никакъв случай по време. Чаша вода преди основното ястие запълва стомаха ни и ни позволява да се заситим с по-малки порции. Освен това активира вкусовите рецептори и прави храната още по-вкусна.

Когато сме гладни

Когато решите да посегнете към храна, това не винаги е по физиологични причини. В повечето случаи това става с малки, но вредни закуски. Вместо това, изпийте чаша вода. Колкото и да е странно, понякога бъркаме глада с жаждата.

На тренировка

Преди, по време на и след тренировка е много важно да консумираме достатъчно вода, за да избегнем дехидратация от потенето. Важно да не го правим бързо, за да не натовари стомаха.

При настинка

Ако самите ние сме хванали сезонен грип или сме попаднали в среда, пълна с болни, трябва да пием една идея повече вода. Мястото, където най-лесно се загнездват бактериите и вирусите, е и пътя към стомаха, а в неговата киселина те нямат никакви шансове да оцелеят.

При умора

Допълнителното (или поне достатъчно) количество вода помага и при умора. Ако силите са ни напуснали, но няма време за дрямка, може да заредим електролита на батериите си с една-две чаши вода с щипка сол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама