Ето кои са симптомите при нарушена функция на щитовидната жлеза


Ето кои са симптомите при нарушена функция на щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Щитовидната жлеза е орган, разположен от предната страна на шията. Тя засяга нервната система, храносмилането, костната тъкан, репродуктивната система.

Щитовидната жлеза произвежда три вида хормони. Ако синтезът на дори един от тях е нарушен, сериозни промени започват да се появяват в тялото и организма ни. Те са възможни по различни причини: някои медикаменти, вирусни инфекции, слаб имунитет, липса на йод, бременност и други.

Ако не обърнете внимание на проблема, това може да доведе до сериозни последици: сърдечни заболявания, трудности, свързани с бременността и раждането, и много други.

За да се предотврати заболяването, е важно да се обърне внимание на някои симптоми, като:

1. В семейството вече има някой, който е с проблеми със щитовидната жлеза

Ако близки роднини- родители, баби и дядовци, братя, сестри - страдат от заболяване на щитовидната жлеза, хубаво е да следите своите показатели.

2. Мускулна болка дори без сериозно физическо натоварване

Нарушаването на дейността на щитовидната жлеза може да доведе до неприятни усещания в мускулите. Така че, ако имате хипотиреоидизъм - липса на щитовидни хормони – може да усещате мускулни и ставни болки, спазми в мускулите, чувство на напрежение и други подобни.

ХРАНИ И БИЛКИ ЗА ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА

Ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони (хипертиреоидизъм), могат да се появят проблеми като намаляване на мускулния тонус, постоянна умора, затруднение с обикновени действия, като изкачване на стълби и други.

Неприятното чувство в зоната на врата често говори за проблеми с щитовидната жлеза

3. Дискомфорт в областта на шията

Ако врата ви се подува, увеличава размера си, става ви трудно да дишате, имате затруднения при преглъщане, а гласът ви става дрезгав, най-вероятно щитовидната жлеза се е увеличила. Това включва и дискомфорт при носене на облекло с високо яка.

4. Промяна на теглото

Ако се храните здравословно, редовно се занимавате със спорт, а теглото ви все така се покачва, тогава трябва да изследвате щитовидната жлеза. Такива проблеми могат да бъдат признак на хипотиреоидизъм. Метаболизмът се забавя и тялото натрупва калории под формата на мастни натрупвания. В същото време диетите и фитнесът са безсилни.

5. Влошаване на настроението

Депресивни симптоми, повишена тревожност, внезапни прояви на паника – това също са признаци на нарушаване на щитовидната жлеза. По този начин развитието на хипотиреоидизма обикновено е придружено от намаляване на настроението, ефективността и депресията, а хипертиреоидизма - тревожност и пристъпи на паника.

В случай на заболяване на щитовидната жлеза, антидепресантите могат да бъдат неефективни. Факт е, че хормоните регулират нервната система, така че настроението зависи от тяхното ниво. Признаците на нарушения на щитовидната жлеза също включват апатия, емоционална възбудимост и агресивно поведение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама