Ето кой НЕ трябва да пие чай от лайка


Ето кой НЕ трябва да пие чай от лайка
Снимка: iStock/Guliver

Чаят от лайка, особено в комбинация с мед, е изключително ефективен при много здравословни проблеми и има многобройни ползи за нашето здраве, но има хора, които трябва да внимават с него.

Вижте още: Невероятни ползи за здравето от куркумата

При какви състояния помага чаят от лайка?

Тази напитка, която се използва от векове, успокоява раздразненото гърло и помага за намаляване на кашлицата. При хемороиди на преден план излизат противовъзпалителните свойства на лайката. Някои наричат ​​лайката и „женско“ растение, тъй като е меко и може да се използва както за външна, така и за вътрешна грижа за интимната област.

Лайката е полезна за успокояване и канализиране на стреса, което помага за регулиране на нивата на кръвното налягане и намаляване на тревожността. Чаят от лайка е полезен за храносмилателната система и за предотвратяване на запек, но също и за диария (важно е да се консумира само в умерени количества). Лайката действа добре и за успокояване на инфекции на пикочните пътища.

Безопасно ли е да се дава чай от лайка на бебета?

Въпреки че мнозина дават чай от лайка на бебета, не се препоръчва без предварителна консултация с педиатър. Ако лекарят се съгласи с употребата на чай от лайка и даде препоръка, чаят от лайка за бебета може да облекчи коликите и да намали симптомите на настинка. Въпреки това, лайката може да съдържа спори на ботулизъм и на този вид инфекция бебетата и кърмачетата не могат да реагират правилно, тъй като все още нямат стабилна имунна система.

Вижте още: 3 златни правила за хората с хипертония

Тази група хора трябва да бъдат внимателни с употребата на чай от лайка:

- Хора, алергични към амброзия, невен и хризантема. Някои изследвания потвърждават, че лайката може дори да причини анафилактичен шок при тях

- Хора с анамнеза за дори леки алергични реакции към лайка или сродни растения

- Пациенти на лекарства за разреждане на кръвта по време на бременност (някои проучвания казват, че честата консумация на чай от лайка може да увеличи риска от преждевременно раждане или спонтанен аборт, така че се препоръчва да се избягва)

Симптомите на анафилактичен шок са възможни поради употребата на лайка

Анафилаксията е тежка алергична реакция и потенциално животозастрашаващо състояние.

Симптомите се развиват внезапно и могат да включват:

– подуване на лицето или устата

– бързо, повърхностно дишане

– нарушен (учестен) сърдечен ритъм

- повишено изпотяване и лепкавост на кожата

– объркване или безпокойство

- световъртеж

- гадене

– повръщане

– натъртени или побелели устни

– припадък или загуба на съзнание

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама