Ето защо диетолозите съветват за ядем свинска мас и бекон


Ето защо диетолозите съветват за ядем свинска мас и бекон
Снимка: Pixabay

Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни растителни масла, семена, ядки... това са всички храни, които винаги споменаваме в контекста на здравословното хранене. Но защо сега масово се отричат храните, с които са израснали нашите баби и дядовци като бекон и свинска мас?

Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни 

Днес ви представяме няколко здравословни факти за тези храни, които ще ги вкарат отново е ежедневното ви меню.

Свинка мас

Свинската мас е една от онези спорни храни, които все още се обсъждат дали да се консумират или избягват. Въпреки че от години се счита за лоша храна, свинската мас има многобройни предимства, ако се използва правилно и в умерени количества. 

Свинската мас е богата на витамини A, D и E. В допълнение към факта, че мазнината помага за усвояването на витамините, свинската мас съдържа холестерол, който в тялото под въздействието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D, важен за усвояването на калция.

Свинската мазнина е идеална за пържене и топлинна обработка на храни, тъй като показва най-голяма устойчивост на високи температури. Тоест има висока точка на кипене, поради което е едно от най-подходящите мазнини за термична обработка при повишени температури.

Бекон

Мазнините в бекона са около 50 процента мононенаситени, като голяма част от тях е олеинова киселина, която се съдържа и в зехтина. Останалата мазнина в бекона е 40 процента наситена и 10 процента полиненаситена, с прилично количество холестерол. Холестерол е бил проблем в миналото, но днес знаем, че приемът му няма пряк ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете авокадо

Въпреки че все още се смята, че високият прием на наситени мазнини може да увеличи определени рискови фактори за сърдечни заболявания, проучванията все още не са успели да докажат конкретна връзка между приема на мазнини и сърдечните заболявания.

Месото като цяло е източник на множество хранителни вещества, включително беконът. Освен протеини, в бекона можем да намерим витамини от В комплекс, селен, фосфор, желязо, цинк и др. 

Когато купувате бекон, имайте предвид възможното добавяне на нитрати и нитрити, които при високи температури се превръщат в канцерогенния нитрозамин. Затова би било най-добре да ядете бекон в натурален вид и да избягвате пърженето на високи температури.

В крайна сметка сланината е храна, която не се яде в големи количества. Въпреки че съдържа около 400 калории на 100 грама и около 40 процента от тях са мазнини, беконът е много качествена храна, която със сигурност може да намери място в чинията ви – ключът, разбира се, е умереността и правилното боравене с тази храна в кухнята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама