Ето защо жените трябва да консумират авокадо


Ето защо жените трябва да консумират авокадо
Снимка: iStock

Авокадото е вкусно, съчетава се добре с много храни и е изключително полезно. Съветваме ви да го включите в диетата си, тъй като то е "цял склад" на хранителните вещества, полезни за здравето и красотата на жените.

Авокадото съдържа много витамини и минерали, сред които витамин К, С, В5, В6, Е и фолиенова киселина. То е един от най-добрите естествени източници на калий, както и много други важни хранителни вещества: манган, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мед. Един среден на големина плод има около 160 калории, както и протеини, полезни мазнини, минимални въглехидрати и диетични фибри.

Ето кои са основните ползи на авокадото:

Подобрява здравето на сърцето

Авокадото перфектно се вписва в диетата на хората, които имат проблеми със сърцето. Съдържа моноонатни мастни киселини, които спомагат за поддържане на нисък холестерол в кръвта, както и контролиране на кръвното налягане. Бета-систостерол, присъстващ в авокадото, помага за защита на сърцето от атеросклероза, а калият отпуска кръвоносните съдове и артериите. Проучванията показват, че редовната употреба на авокадо може значително да намали риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Насърчава здравето на очите

Авокадото ефективно подобрява здравето на очите. В допълнение към съдържанието на витамин А, този плод е богат на каротеноидите: лутеин и зоаксантин, които предпазват очите от възрастовите процеси на дегенерация. Това може да бъде полезно за предотвратяване на катаракта и дегенерацията на жълтите петна. Антиоксидантите, присъстващи в авокадото, помагат да се осигури цялостна защита на очите, като също така подобряват зрението.

КАК САМИ ДА СИ ПРИГОТВИМ НАЙ-МОЩНИЯ ИМУНОСТИМУЛАТОР

Помага за храносмилането

Авокадото може да ускори процеса на храносмилане в тялото. Съдържа както разтворими, така и неразтворими влакна, които помагат за преработването на храната. Влакната също стимулират секрецията на храносмилателните сокове, които значително улесняват процеса на храносмилането и допринасят за най-доброто усвояване на хранителните вещества от храната. Влакната също помагат при лечение на запек.

Борба с рака

Авокадото е много ефективно при предоставянето на хранителни вещества, които помагат за справяне с неправилното разделение и неестествения клетъчен растеж. Каротеноидите и мононенаситените мазнини, присъстващи в авокадото, допринасят за борбата срещу рака на гърдата и простатата. Антиоксидантът глутатион спира ефекта на свободните радикали върху клетките на тялото, като помага за предотвратяване на болестта. Активните съставки, присъстващи в авокадото, могат дори да допринесат за смъртта на раковите клетки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама