Ето защо трябва да ядете по един портокал на ден


Ето защо трябва да ядете по един портокал на ден
Снимка: iStock

Трудно е да се изброят всички ползи от консумацията на портокала, но сред най-важните със сигурност трябва да се отбележи, че е с много малко калории и съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти.

Сред витамините най-важни са С, Е, В, както и провитамин А, а от минералите калций, след това магнезий, фосфор и калий.

Вижте още: Експерти: Тези хора не трябва да консумират кефир

Портокалът насърчава работата на червата, има двоен положителен ефект върху кръвта и кръвоносните съдове. Първо - чрез намаляване нивото на лошия холестерол и второ - чрез намаляване на удебеляването на кръвоносните съдове.

Портокалът влияе благоприятно на косата и ноктите, така че би било добре да хапвате поне по един портокал всеки ден. Освен това този плод е богат на захар, която дава на тялото енергия.

Портокалите е добре да се приемат под всякаква форма, цели или на сок, но целият плод  има най-много здравословни ползи за организма ни, главно заради фибрите. При термична обработка, например в мармалад, се губят лечебните свойства на витамин С, който е известен като термолабилен витамин.

За чувствителните хора този плод може да създаде проблеми, затова приемът му трябва да се ограничи. Портокалите не трябва да се дават на деца под една година, тъй като киселината от тях може да причини много неприятни, дори болезнени обриви при бебетата.

Вижте още: 3 съвета за здравето от 91-годишната дъщеря на лечителя Петър Димков

Между другото, портокалите идват от Китай и Индия. Едно дърво може да дава плодове до сто години и да живее до 500 години. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама