Храни, намаляващи стреса


Храни, намаляващи стреса
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Начинът ни на живот често е причина за стрес. Но не се притеснявайте, а хапвайте тези 7 здравословни храни, които ще намалят стреса:

Бадем

Те за всеобщо учудване имат свойството да намаляват стреса, понеже са богати на витамин B2 и Магнезий (основни компоненти в производството на серотонин, регулиращ настроението и намалява стреса), Цинк (намаляващ негативния ефект от напрежението) и витамин Е (спомагащ в разграждането на свободните радикали – основни причинители на стреса и сърдечните удари).

Риба

Болшинството от рибата е богата на изключително важния витамин B комплекс — главно B6 и B12, които са едни от най-мощните редуктори на стреса. B12, по-специално е от най-важните витамини в синтеза на серотонина и неговият недостиг може да причини депресия. Така че, включете в менюто си зелена салата или сандвич с риба тон, печена сьомга или скумрия с пълнозърнест ориз.

ВСИЧКО ЗА ЖИТНИЯ РЕЖИМ НА ПЕТЪР ДЪНОВ

Броколи

Още една храна, богата на намаляващия стреса витамин B, в броколите има още една ценна съставка – фолиева киселина, която също е от семейството на витамини B. Фолиeвата киселина помага за намаляването на стреса, тревогата, паниката и дори депресията. Броколите са идеална гарнитура за риба или пиле, подходящи са за задушаване с други зеленчуци, които могат да се сервират към телешко или скариди.

Пълнозърнеста паста или ориз

Храните от тази група повишават серотонина, който има отпускащ, релаксиращ ефект, но за предпочитане са пълнозърнестия хляб, ориз и паста. Простите въглехидрати (бял хляб и сладкиши) не решават проблема за повече от половин или един час и за това ги избягвай. Пълнозърнестите храни се усвояват по-бавно и създават чувство за пълнота по-дълго време, а с това щастието ти трае по-дълго време. Порция кафяв ориз или пълнозърнеста паста на вечеря дава необходимия анти-стрес допинг.

Суши

Освен ползите на рибата, описани по-горе, този специално приготвен рибен деликатес също притежава нужните качества за борба със стреса. Сушито е богато на магнезий, витамин B2 и витамин В5. Последният е от ключово значение, тъй като спомага за здравето на надбъбречната жлеза, която играе важна роля при контрола на стреса. В тежки периоди на стрес неговият дефицит може да доведе до чувство на слабост, по-голяма податливост на инфекции и хронична умора. Така че бъдете нестандартни и си пригответе суши.

Пъпеш

През лятото ще имате отличен източник на витамин С, който спомага за борбата със стреса. Всъщност стресовите периоди стопяват нивото му в надбъбречната жлеза, така че е много важно да консумирате всякакви храни, богати на него.

Боровинки

Тези сини скъпоценни плодове правят чудеса със своя витамин C и антиоксиданти — мощно средство срещу стреса. Боровинките са прекрасен източник на фибри, облекчаващи спазми, съпровождащи стреса. Те вървят прекрасно сами или в любимото смути с растително мляко.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама