Храните, които задължително трябва да ядете през есента за силен имунитет


Храните, които задължително трябва да ядете през есента за силен имунитет
Снимка: iStock

Някои храни действат като естествени стимулатори на имунитета. Консумирайки ги през есента, ще получим надеждна естествена защита срещу инфекции.

Пилешки бульон

Пилешкият бульон съдържа протеини, които намаляват възпалението в лигавиците на носа и гърлото. Той снабдява организма с цинк, който укрепва имунната система.

Какво е важно: За да се запазят активните съставки, пилешкото месото трябва да се нагрява постепенно и след това да задуши.

Яйца

Това е продукт с много висока хранителна стойност, тъй като осигурява на организма лесноусвоим протеин, витамини, минерали и антиоксиданти. Аминокиселините в яйцата също помагат за укрепване на имунната система.

Шамфъстък

Тези ядки съдържат селен – надежден защитник на организма срещу патогените, които отслабват защитните му сили. Малка шепа безсолни шамфъстъци всеки ден може да ни осигури дневен прием на селен.

КАК КРЪВНАТА ГРУПА ОПРЕДЕЛЯ ХАРАКТЕРА НА ЧОВЕКА

Джинджифил

Веществата, съдържащи се в джинджифила, имат антибактериален ефект и стимулират кръвообращението. Това затруднява проникването на патогени през лигавиците.

Тиква

Пулпата на тиквата съдържа бета-каротин, предшественик на витамин А. Благодарение на него се укрепват лигавиците на дихателната система - в резултат на това става по-трудно за патогените да навлязат в тялото.

Резене

Етеричните масла в състава му ускоряват движението на ресничките в дихателните пътища, което улеснява отхрачването.

Сирене Ементал

Съдържащият се в него цинк стимулира производството на имунни клетки. Поддържането на здравословни нива на цинк в тялото, подсилва имунната система с до 60 процента.

РЕЦЕПТА ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Зехтин

Две супени лъжици зехтин покриват дневната нужда от витамин Е, който освен всичко друго ни предпазва от негативите на стреса и безсънието.

Шипка

Шипките съдържат повече витамин С от портокалите. Този витамин активира белите кръвни клетки, които проследяват патогените и ги неутрализират.

Кисело зеле

До 70 процента от имунната система се намира в червата. Млечнокиселите бактерии, съдържащи се в киселото зеле, поддържат имунитета стабилен.

 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама