Уртикарията, която е по-известна като копривна треска, е кожна алергична реакция, която се характеризира с появата сърбящи обриви, обикновено под формата на папули, както и по-дълбоки и болезнени отоци, които най-често засягат лицето, устните, клепачите, ръцете и краката. Има два основни вида уртикария – остра и хронична, като за появяването на хроничната често няма ясна причина, но се свързва с хормонални промени, инфекции или автоимунни заболявания. Подходящата диета обаче може да се окаже спасително звено от честота на пристъпите на алергията, така че не я пренебрегвайте.
Кои храни са забранени при уртикария
Кисело зеле
Ферментиралите храни съдържат хистамин, а той предизвиква сърбеж, зачервяване и оток. Дори и при хората, които не са алергични към зеле, хистаминът може да отключи пристъп на уртикария.
Домати
Доматите не съдържат хистамин, но стимулират освобождаването му, тоест стимулира тялото да отделя собствен хистамин от мастоцитите, което е и основният механизъм при уртикария. Освен това те са богати на салицилати, които предизвикват кожни реакции при по чувствителни хора.
Кафе
Освен че стимулира освобождаването на хистамин, кафето засилва стресовите реакции, като стимулира освобождаването на адреналин и кортизол. То може да повиши чувствителността на организма към алергии и да влоши симптомите при стрес-индуцирана уртикария.
Краве мляко
Краве млякото съдържа казеин, бета-лактоглобулин и алфа-лактоглобулин, които организмът на хора с чувствителна имунна система не толерира и реагира с освобождаване на хистамин, което води до сърбеж, обриви и стомашно-чревни проблеми.
Консерванти
Изкуствените консерванти като сулфити и бензоати – E210–E213 влошават работата на ензимите, които разграждат хистамина, причиняват неимунологични реакции, които са подобни на алергична реакция. Такива храни и напитки са консервираните сладка и мармалади, пакетираните сокове, газираните напитки, преработените меса, виното и оцета.