Как да поставите стреса под контрол


Как да поставите стреса под контрол
Снимка: Thinkstock/Guliver

Стресът не бива да се "лекува" с ядене или употреба на алкохол, както мнозина са свикнали да правят. Психиатърът и психотерапевт Олга Котова сподели няколко прости и ефективни начина как да се отървете от вътрешното напрежение.

В психотерапията съществува прост метод, чрез който човек се разсейва от силни вътрешни емоции и тревоги, фокусирайки се върху нещо от външния свят. Това могат да бъдат прости действия, които изискват внимание и ви карат да се съсредоточите върху това, което е наоколо, сподели Котова.

"Има такъв метод, когато сте развълнуван, нервен, притеснен - да намерите в стаята пет предмета с определен цвят или от определен материал – например пет червени и пет дървени неща. Колкото по-трудно е да ги откриете, толкова по-лесно е да се отпуснете, защото се разсейвате от външното", каза Олга Котова.

10 ЗНАКА, ЧЕ СТРАДАТЕ ОТ ХРОНИЧЕН СТРЕС

Простите физически действия като гимнастика или дактилни упражнения също помагат да се отпуснем.

"Има специални антистресови играчки. Те са пълни с малки топчици. Действат много успокояващо, докато докосвате малките частици с ръцете си. Превключвате вниманието си от вътрешни усещания към дактилни усещания и се отпускате. Важното е да се успокоите, да се отпуснете, да започнете да оценявате адекватно ситуацията и да намерите решения", съветва психотерапевтът.

Но да се опитвате да се отървете от стреса с алкохол и сладкиши не си заслужава, това е лош начин.

"Понякога при продължителен, хроничен стрес човек започва да прекалява с алкохола. Това е опасен начин да държите стреса под контрол. Алкохолът е естествен успокоител, той наистина успокоява в малки количества, но проблемът е, че към него незабележимо се създава зависимост и пристрастяване. Ако за нула време изядете половин торта, също не е добро решение. И това може да доведе до пристрастяване и проблеми със здравето", предупреди Котова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама