Как да се погрижим за здравето на очите


Как да се погрижим за здравето на очите
Снимка: iStock

Очите са един от най-важните органи - 80% от сетивната информация за човека се осигурява само от зрението. Tо лесно може да се влоши, например, при наследствено заболяване. Затова профилактиката при офталмолог е задължителна още от ранна възраст. Но понякога самите ние може да влияем на зрението си. Ето шест начина да се погрижите за него:

Ползвайте слънчеви очила

Силното слънце може да увреди очите и особено през лятото. Поради тази причина използвайте качествени слънчеви очила през всеки сезон, не защото е модерно, а за да защитите очите си.

Подхождайте с внимание към очите си

Ако ви се случи да ви засърбят нетърпимо очите (заради работа с компютър, например), избягвайте трескавото им разтриване, за да не ги инфектирате и да им причините неприятни заболявания. Механичното въздействие на окото води до изкривяване на роговицата и тя придобива неестествена форма, което е трудно за коригиране. Затова докосвайте възможно най-рядко очите си и се консултирайте с очен лекар за капки или очни душове.

ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ ЗА БОРБА С ИНФЕКЦИИТЕ

Избягвайте стара козметика

Без значение колко обичате спиралата си за мигли, когато настъпи датата се сбогувайте с нея, особено ако носите контактни лещи. Така си спестявате сериозно дразнене и инфекции на очите. Подобно е положението и със старите моливи за очи, сенки за очи и други видове грим с изтекъл срок на годност - те предизвикват хронични алергии. Добрата новина е, че има марки с натурална козметика за очи и околоочната зона, в която няма вредни вещества.

Откажете цигарите

Освен вредите, за които всички знаят, пушенето влияе зле и на очите . На никотина се приписва дегенерация на макулата, което представлява увреждане на ретината на мястото, където се формира централното зрение. С повишен риск за катаракта са хората над 60 години и дългогодишните пушачи.

Редовни прегледи

Оптималният интервал между очните прегледи е две години, а ако имате оплаквания — и по-често. Така ще получите навременна рецепта за смяна на очилата или при идентифициране на сериозни заболявания - адекватни грижи

Гимнастика за очите

Мирзакарим Норбеков се прослави със своите книги и практика за сваляне на очилата, която в основата си има три прости постулата - "Не ми пука, не ми дреме", движението е здраве и тренирай очите си, както всеки друг мускул. Гимнастиката на очите, която той предлага, е прекрасно доказателство на принципа, че когато спрем да използваме даден орган, той атрофира.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама