Кое мляко е настина полезно - краве, соево или бадемово


Кое мляко е настина полезно - краве, соево или бадемово
Снимка: Istock

В днешно време да спазваш пости не е толкова трудно от гледна точка на храната, защото големите вериги магазини предлагат алтернатива на всички животински продукти с такива от соя или бадеми.

Но полезни ли са за организма ни тези заместители?

Вижте още: Ако пиете прекалено много течности, може би имате този проблем

Д-р Дуейн Мейлър, един от водещите британски изследователи в областта на храненето, казва пред The ​​Daily Mail, че кравето мляко е това, което предлага най-много хранителни вещества, протеини и естествени захари.

Въпреки че мнозина преминават към мляко от растителен произход като част от веганска диета, позовавайки се на здравословни, етични или екологични причини, в тази опция на нея й липсват жизненоважни витамини, казва той.

Много алтернативи на растително мляко, като бадемово, соево и овесено мляко, съдържат по-малко витамини от кравето мляко, освен ако не са обогатени.

Кравето мляко е най-калорично, но естествено съдържа по-високи нива на калций, протеини, витамин В12 и йод.

Пълномасленото краве мляко има повече калории и наситени мазнини от растителните алтернативи, със 132 калории и 4,8 грама наситени мазнини на 200 милилитра.

Въпреки това, полуобезмасленото краве мляко, най-популярният избор в Англия, има малко по-малко, със 100 калории и 2,2 грама наситени мазнини на 200 милилитра.

Растителното мляко съдържа част от наситените мазнини, открити в кравето мляко, и може да има само половината от калориите.

Бадемовото мляко съдържа 0,2 грама наситени мазнини и само 50 калории на 200 милилитра.

По същия начин соевото мляко съдържа 0,6 грама наситени мазнини и 84 калории, докато овесеното мляко съдържа 0,4 грама наситени мазнини и 94 калории в същото количество.

Вижте още: Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40

Въпреки това експертите твърдят, че кравето мляко всъщност е най-здравословното. Това е така, защото в растенията липсват жизненоважни хранителни вещества.

Кравето мляко съдържа калций, който е ключов за здрави кости и зъби, както и протеини, необходими за растежа и развитието. Освен това има витамин B12, който помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки, и йод, който помага за производството на важни хормони на щитовидната жлеза.

Важно е да проверявате внимателно органичните версии, тъй като те обикновено имат най-ниските нива на обогатяване с тези ключови витамини и минерали.“, казва д-р Майлор, регистриран диетолог в Медицинското училище Астън в Бирмингам.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама