Кой ТРЯБВА да яде кисело зеле?


Кой ТРЯБВА да яде кисело зеле?
Снимка: iStock

През есенно-зимния период, когато имунитетът отслабва и организмът е податлив на инфекции, киселото зеле е една от задължителните храни в диетата. То е отличен източник на витамин С и също така оказва добър ефект върху чревната микрофлора. Киселото зеле дължи специфичния си вкус на млечнокиселите бактерии, които се образуват в процес на ферментация. 

История на киселото зеле

Въпреки че повечето наши сънародници смятат киселото зеле за типичен български продукт, заслугата за това откритие е на жителите на Китай, които първи започват да го приготвят през 7 век пр. н. е.

Киселото зеле идва в Русия и Европа чрез мигранти от Азия. По-специално, то се е харесало най-вече на жителите на онези страни, където зимите са били изключително дълги и студени. 

Киселото зеле играе важна роля и в живота на средновековните моряци. Прекарвайки месеци в морето, те не са имали достъп до прясна храна, която да им осигури достатъчни количества от основните хранителни вещества, включително витамини. Спасение от скорбут по онова време е било единствено киселото зеле, което се е транспортирано в бъчви.

Вижте още: Трикове и грешки при приготвянето на кисело зеле

Кисело зеле - свойства

Киселото зеле е известно преди всичко с високото си съдържание на витамин С, а също така съдържа витамини А, Е и К и група В, много минерали: магнезий, желязо, калций и калий.

Освен факта, че киселото зеле отлично поддържа имунната система и я предпазва от инфекции, то има и подмладяващ ефект върху кожата. То се счита и за естествен пробиотик, подобрява правилното функциониране на чревната микрофлора. Киселото зеле има и противоракови свойства. То съдържа диетични фибри, които поддържат функцията на червата и осигуряват правилното храносмилане.

Освен това се препоръчва и за добро кръвообращение. Киселото зеле предотвратява заболявания като атеросклероза. Помага за понижаване нивата на лошия холестерол.

Ако искате да свалите нежеланите килограми, трябва да посегнете към киселото зеле. Ускорява метаболизма, освен това е нискокалоричен продукт. В 100 гр кисело зеле се съдържат приблизително 33 kcal. Освен това след консумация на кисело зеле ще се чувствате сити по-дълго.

Този ферментирал продукт задължително трябва да бъде включен в диетата на хората с диабет заради способността си да регулира нивата на кръвната захар.

Киселото зеле оказва положителен ефект върху нервната система – то подпомага работата на мозъка и намалява стреса. 

Колко често трябва да ядете кисело зеле?

Киселото зеле е с високо съдържание на натрий. Въпреки че е много полезно, като всеки естествено ферментирал хранителен продукт, то не трябва да се консумира в излишък.

Струва си да се отбележи, че изкиснатото кисело зеле е препоръчително да се яде варено. Ако обичате кисело зеле, искате да подсилите имунната си система и да се погрижите за червата си, можете спокойно да го ядете няколко пъти седмично.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести мнението на специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама