Маточина – билката, които ще промени живота ви


Маточина – билката, които ще промени живота ви
Снимка: iStock/Guliver

Маточината, с научното име Melissa officinalis, е ценна билка, успокояваща нервите, особено тези, участващи в храносмилането. Нервите имат важна роля за храносмилателните неразположения, които изпитваме в днешно време. Ако стомахът или червата ни са раздразнени без конкретна причина, обикновено това се дължи на чувствителни нерви.

Със своето успокояващо въздействие маточината е дар от майката Природа, помагащ ни да се справим в трудния свят, в който живеем. Тя съдържа биоактивни фитохимикали - например неоткрити алкалоиди, успокояващи нервните рецептори в храносмилателния тракт по начин, който прави нервите по-малко чувствителни и намаляващи възпалението. Това прави маточината ценна билка за справяне със стреса.

Маточината помага при много здравословни проблеми и действа благотворно на почти всички части от тялото. Изключително богата е на микроминерали като бор, манган, мед, хром, молибден, селен и желязо и съдържа голямо количество от макроминерала силиций.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КОЛКО БОЛЕСТИ ЛЕКУВА ТОВА РАСТЕНИЕ

Тази билка запазва витамин В-12 и следи за неговите запаси и предпазва организма ни от пълното му изчерпване.

Благодарение на своите антипаразитни, противовирусни и антибактериални свойства, маточината спомага за борбата с вируса на Епщайн-Бар, херпес зостер и други херпесни вируси като човешки херпесен вирус тип 6, които стоят зад много хронични заболявания, симптоми и състояния. Тя е чудесна билка при възпаление на сливиците, предизвикано от стрептококи.

Тази билка детоксикира черния дроб, далака и бъбреците и спомага за намаляване на възпаленията, което я прави незаменима при справянето с интерстициалния цистит и уринарните инфекции.

Как да използваме маточината?

Маточината има най-силен терапевтичен ефект, когато се приема като тинктура без съдържание на етилов алкохол или под формата на чай.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама