Медицински пробив: Създадоха първото революционно хапче за отслабване


Медицински пробив: Създадоха първото революционно хапче за отслабване
Снимка: iStock

Не са една и две жените, които са си пожелавали да си хапват каквото си искат, без това да оказва влияние върху обиколката им. Макар да звучеше твърде хубаво, за да е истина, явно има надежда и това да се случи съвсем скоро. 

Ново чудудейно хапче ускорява метаболизма на организма, за да му помогне да разгражда захарта и мазнините по-ефективно. Изследователи от САЩ са установили, че излишъкът на магнезий изглежда забавя способността на митохондриите да произвеждат енергия, съобщава „The Sun”.

Вижте още: Тази традиционна руска рецепта лекува черния дроб

Изтриването на гена, кодиращ белтъка, който контролира потока на магнезий, MRS2, намалява количеството, което постъпва в клетката. Това по същество засилва метаболизма, което позволява на организма да преработва мазнините и захарите по-ефективно. Първоначално учените изпробват теорията си, като редактират гените при мишки, за да възпрепятстват потока на магнезий.

Те откриват, че гризачите са останали слаби, въпреки че са се хранили с високомазнинна храна. След 20-седмично тъпчене с висококалорични храни учените дават на половината от мишките лекарството, а на другите - плацебо.

Изследването, публикувано в списание Cell Reports, установява, че хапчето позволява на животните да останат "стройни" дори при същата високомазнинна диета.

Освен че са намалили теглото си, мишките са имали и по-ниски нива на холестерол и кръвна захар в сравнение с контролната група.

Това предполага, че лекарството се бори и с всички здравословни последици от лошата диета. Изследователите отбелязват, че при мишките, на които не е дадено лекарството, но са се хранили със същата висококалорична диета, се наблюдава увеличаване на телесните мазнини.

Д-р Мадеш Мунисвами, който ръководи изследването, каза: „Когато дадем това лекарство на мишките за кратко време, те започват да губят тегло. Ще продължим развитието му".

Неговият екип е подал заявка за патент за лекарството и възнамерява да проведе изпитания върху хора през следващите няколко години.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама