Неподозирани ползи от ферментиралите храни


Неподозирани ползи от ферментиралите храни
Снимка: iStock

Ферментиралите зеленчуци съществуват от дълбока древност, а хората са се научили да ги произвеждат заради многобройните им ползи.

Лактоферментацията е отличен съюзник за здравето ни, както и за безопасното запазване на храната и създаването на пристрастяващи вкусове.

Ферментиралите зеленчуци са по-лесни за усвояване

Знаете ли, че зеленчуците са много по-лесно смилаеми, когато са ферментирали?

Лактоферментацията е чудесен съюзник на храносмилателната ни система. Всъщност по време на ферментацията млечнокиселите бактерии "предъвкват" храната за нас.

Те създават ензими и разграждат някои от големите молекули, които са трудни за усвояване от храносмилателната ни система.

Наред с други неща, ферментацията намалява въглехидратите, както и някои компоненти (олигозахариди), които причиняват метеоризъм и проблеми с храносмилането.

Ферментиралото зеле (кисело зеле) например е много по-смилаемо от суровото и ще предизвика по-малко дискомфорт.

Ферментиралите храни също така подпомагат храносмилателната система. Доказано е, че ферментиралите зеленчуци помагат за намаляване на симптомите на хронични стомашно-чревни заболявания, като синдрома на раздразнените черва.

Ферментиралите храни съдържат по-високи нива на хранителни вещества

Ферментацията повишава хранителната стойност на храната, бионаличността на хранителните вещества и концентрацията на ензимите, в допълнение към неутрализирането на редица токсични вещества.

За разлика от консервираните зеленчуци, ферментиралите зеленчуци запазват всички свои хранителни вещества и витамини. Тяхната хранителна стойност може дори да се увеличи!

Всъщност по време на ферментацията микроорганизмите генерират различни хранителни вещества като витамин С, витамини от групата В (включително известния В12) и витамин К.

Бактериите консумират и захар от зеленчуците.

Лактоферментацията може също така да унищожи или неутрализира няколко токсични вещества като цианиди, фитати и сапонини. Невероятно, нали?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама