Няколко бабешки мита за здравето


Няколко бабешки мита за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Бабешките мъдрости са авторитетен извор на информация за много българи (защото "баба/народът знае най-добре"). Да разгледаме няколко бабешки мита за здравето и да видим доколко са верни.

Една ябълка на ден, за да си румен и засмен

Изяждането на една ябълка дневно ви носи много здравословни ползи. Британският билкар Филип Уийкс обяснява защо пет сочни плода на седмица могат наистина да ни запазят по-здрави. "Ябълките съдържат един мощен антиоксидант, наречен фенол. Проучвания на Ълстърския университет показват, че той защитава нашата ДНК и дори действа като предпазен щит от рака."

Естествено, няма да се отървете от всички болежки само с помощта на една ябълка, но тя ще ви помогне да снабдите организма си с много от важните за него вещества.

ЕТО КОГА Е НАЙ-ПОЛЕЗНО ДА ПИЕТЕ ВОДА

Морковите ни помагат да виждаме на тъмно

Този мит има известна връзка с истината, защото липсата на витамин А (от който морковите бъкат) може да доведе до кокоша слепота – неспособността да виждате при недостатъчна светлина.

Учени от Националния офталмологичен институт в САЩ са открили, че хората, които поемат повече антиоксиданти – особено бета каротин, лутеин и зеаксантин, всички от които се съдържат в морковите, намаляват значително риска от дегенериране на макулата на окото, което обикновено настъпва с възрастта.

Затова едва ли ще започнете да виждате като котките, ако ядете килограми моркови, но тези кореноплодни са наистина много полезни за очите.

Чесънът изчиства кръвта

Изглежда, че ежедневната консумация на чесън поддържа здравето на кръвта и може дори да удължи живота ни.

Проучване на Аделаидския университет е установило, че хора с високо кръвно налягане, които са приемали чеснова есенция в продължение на пет месеца, значително са регулирали кръвното си.

Други проучвания показват, че чесънът понижава холестерола и разреждат кръвта, намалявайки по този начин риска от съсиреци, инфаркти и инсулти.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама