Няма да повярвате какво ще се случи, ако си хапвате от тези ядки


Няма да повярвате какво ще се случи, ако си хапвате от тези ядки
Снимка: iStock

Ако се чудите какво да хапвате между закуската и обяда, обяда и вечерята, имаме страхотно предложение за вас. Вместо чипсове, снаксове и какви ли не други неща, които са далеч от полезните храни, пробвайте сурови ядки. Не само, че са вкусни, а са и много здравословни. Ето няколко примера за полезни и вкусни ядки.

Бадеми

Шепа бадеми на ден осигурява препоръчителните нива на минерали, протеини и витамини за деня. Бадемите са богати на целулоза, ненаситени мастни киселини като олеинова и палмитолеинова, които намаляват "лошия холестерол" и увеличават "добрия холестерол". Витамините, които тези ядки съдържат, са витамин Е, Б-комплекс (рибофлавин, ниацин, тиамин, Б-5, Б-6 и фолиева киселина). Освен това, бадемите са и невероятен източник на минерали като манган, калий, калции, желязо, магнезий, цинк и селен.

Лешници

Лешниците са богати на целулоза, витамини, минерали както и на фито-химикали. Заедно те предпазват от различни заболявания и ракови образувания. Уникално качество на лешниците е, че са много богати на фолиева киселина. Тя е важен витамин, който предотвратява мегалобластната анемия и помага за здравословното развитие на фетуса, което е добра новина за бъдещите майки. 100 грама сурови ядки съдържат около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин. Лешниците са много добър източник на витамин Е, както и на други витамини от Б-комплекс групата. Заради минерали като манган, калий, калций, мед, цинк, желязо, магнезий и селен, които тук са в изобилие, си заслужава лешникът да е сред един от най-важните ни източници на енергия през деня.

Кашу

Кашуто, както и другите ядки, е богато на ненаситени мастни киселини и минерали като манган, калий, калций, мед, цинк, желязо, магнезий и селен. Шепа кашу на ден осигурява достатъчно количество за организма от тези вещества. Нещо, което отличава кашуто от другите ядки, е това, че съдържат малко количество зеаксантин, един от двата каротиноида, които се съдържат в ретината. Смята се, че това спомага за предотвратяването на макулната дегенерация при възрастните.

Орехи

Съдържанието на ненаситени мастни киселини е около 72% и само 25 грама на ден от ядките осигуряват почти 80% от препоръчителния дневен прием на омега-3 мастни киселини. Редовното консумиране на орехи увеличава нивата на "добрия холестерол" в кръвта. Орехите съдържат най-много полифеноли от всички познати ядки. 6-7 ореха на ден изчистват организма от свободните радикали, причиняващи заболявания. Подобно на другите ядки, орехите също са полезен източник на витамини и минерали.

А ето и най-полезният начин за консумирането на ядките - накиснете ги във вода!

Обяснението е просто: всички ядки съдържат така наречените инхибитори, които ги предпазват от бактерии и други вредители в почвата, докато дойде време за покълването им. Когато ги накисвате във вода, отстранявате тези полезни за ядките и вредни за нашата храносмилателна система вещества. След като престоят известно време във вода, ядките увеличават в пъти съдържанието си на витамини и минерали полезни за нашия организъм. Те се превръщат в храна, която се усвоява лесно и бързо от организма. Накиснете суровите ядки за през нощта или за около 7 чàса и след това ги изплакнете, тъй като водата, в която са престояли, е наситена с вредните инхибитори, от които искаме да се отървем.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама