Откритие: Музиката може да притъпи болката


Откритие: Музиката може да притъпи болката
Снимка: iStock

Няма съмнение, че музиката може да успокои душата на някои хора, но се оказва, че тя може да бъде и временно средство за успокояване на физическата болка.

Според ново проучване, публикувано в списание Frontiers in Pain Research, слушането на любими песни може да притъпи физическата болка от хората. Установено е, че най-ефективните болкоуспокояващи са тъжните песни, описващи сладко-горчиви и емоционални преживявания.

"Музиката не може да замени тиленола при главоболие, но може да помогне за облекчаване на болката", казва Патрик Строман, професор по биомедицински и молекулярни науки в университета "Куинс" в Кингстън, Онтарио. Той не е участвал в последното проучване, но е провел собствено изследване на връзката между болката и музиката. Той отбелязва, че за разлика от други медикаменти, слушането на музика няма страничен ефект или риск (ако поддържате силата на звука в разумни граници).

Вижте още: Д-р Неделя Щонова: 5 изненадващи неща, които може би не знаете за инсултите

Изследването

Новаторско проучване покани 63 млади хора да донесат две от любимите си песни, като единственото изискване беше те да са с продължителност поне 3 минути и 20 секунди. Едната избрана песен представлявала любимата им музика на всички времена, а другата била песента, която биха взели със себе си на необитаем остров. Изследователите също така накарали младежите да изберат една от седемте песни, които екипът считал за релаксиращи и които не били познати на участниците в изследването. (Седемте, от които те можеха да избират, бяха: "Cotton Blues", "Jamaicare", "Légende Celtique", "Musique de Film", "Nuit Cubaine", "Reggae Calédonien" и "Sega Mizik Kèr".

Всяко лице преминало през 7-минутни блокове, в които е инструктирано да се взира в екрана на монитора, докато слуша любимата си музика, една от седемте релаксиращи инструментални песни (всяка от които е с продължителност 6 минути и 40 секунди) или кодирана версия на двете песни и избраната релаксираща песен. Забърканата музика представляваше шумна смесица от трите песни, накъсана на фрагменти и произволно разбъркана, така че да загуби първоначалната си структура. В един 7-минутен блок хората седяха в тишина. През цялото време изследователите залепвали горещ предмет - подобен на болката от кипяща гореща чаена чаша върху кожата ви - към лявата вътрешна част на предмишниците на участниците.

Вижте още: Колко време отнема храносмилането на различните храни

Оценявайки преживяванията си, хората били по-склонни да съобщят, че изпитват по-малко болка, когато слушат любимите си песни, в сравнение със слушането на непозната релаксираща песен или тишината. Замесените песни също не са намалили болката, което според авторите е доказателство, че музиката е нещо повече от разсейване от неприятно преживяване.

При наличието на милиони песни любимата песен на един човек вероятно не е същата като тази на друг. След като интервюирали участниците за песента, която са си донесли, и оценката им за болката, изследователите установили, че хората, които са слушали сладко-тъжни и трогателни песни, са изпитвали по-малко болка, отколкото когато са слушали песни с успокояваща или весела тематика.

"Това е много добър резултат", казва водещият автор на изследването Дариус Валевичиус, докторант по неврология в Университета в Монреал. "Мисля, че доказахме нещо, което аз и вероятно много хора интуитивно усещаме, а именно защо понякога при физическа болка или стрес слушаме меланхолична или дори църковна музика".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама