Парацетамолът влияе на репродуктивността


Парацетамолът влияе на репродуктивността
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате скоро да станете майка и планирате да забременеете, внимавайте с парацетамола. Употребата на лекарства на основата на парацетамола може да доведе до нарушение на репродуктивните функции и проблеми с развитието на плода, сочат данни, публикувани в списание EBioMedicine.

Американски учени са провери изследване върху 455 доброволци над 18 г. Установено е, че при всички пациенти, употребяващи парацетамол, се наблюдава изтощение на половите хормони, еквивалентно на остаряване на организма в хормонално отношение на ниво 35 г.

Такава клинична картина може да доведе до дисфункция на плацентата и нарушение на половите функции. Освен това приемът на парацетамол по време на бременност може да предизвика и проблеми, свързани с развитието на нервната система на ембриона.

За момента тези факти са установени, но не е изследвана точната причинно-следствена връзка, което ще бъде направени в бъдещи клинични изследвания.

Парацетамолът е широко разпространен аналгетик, който понижава температурата. Много често се използва без рецепта и без да е предписан от лекар. Честата му употреба също води до нежелани последствия за организма.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама