Ползи за здравето от гъбите Кладница


Ползи за здравето от гъбите Кладница
Снимка: iStock

Досега малко научни изследвания са били фокусирани върху гъбите Кладница. Въпреки че понастоящем липсват клинични опити за тестване на ефектите от тях, някои предварителни изследвания показват, че те могат да предложат определени ползи. Ето някои от наличните доказателства за последиците за здравето на гъбите:

1. Висок холестерол

Няколко проучвания, основани на животни, показват, че Гъбите Кладница могат да помогнат за понижаване на холестерола и за предпазване от втвърдяване на артериите.

Например, предварително проучване, публикувано в Клинична и експериментална фармакология и физиология през 2003 г., установи, че Гъбите Кладница може да намали нивата на общия холестерол. При тестове върху плъхове, авторите на изследването също така отбелязват, че лечението със Гъбите Кладница спомага за повишаване на антиоксидантното състояние на животните и намалява нивото на триглицеридите им.

Високите нива на триглицеридите са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

2. Рак

Някои предварителни изследвания показват, че Гъбите Кладница могат да притежават свойства за борба с рака. Това изследване включва проучване, публикувано в Международния списание за онкология през 2008 г., в което тестове върху човешки клетки показват, че екстракт Гъбите Кладница може да потисне растежа и разпространението на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Освен това проучване, базирано на мишки, публикувано в Международния вестник на лечебните гъби през 2011 г. определи, че екстракт от гъби от стриди може да се бори с растежа на тумора, отчасти чрез активиране на определени имунни клетки.

10 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ ОТ МАЩЕРКАТА

Факти за гъбите Кладница

Гъбите Кладница растат на дървото – pleurotus ostreatus, което означава, че се храни с мъртва и разлагаща се материя (предимно дърво).

Те се намират на твърда дървесина по целия свят през пролетта и есента.

Гъбите Кладница обикновено са в диапазона от 5 до 25 см (2 до 10 инча) и са оформени като вентилатор или стрида. Капачките се извиват в изпъкнала форма, когато са млади, и ще се изравнят и се повдигат, когато гъбата старее. Те могат да бъдат бели, жълти, кафяви, тен и дори розови!

Те имат уникален аромат, който често се описва като сладък като анасон или сладък корен (сладник).

Има няколко тясно свързани вида, които трудно могат да бъдат разграничени. Добре е да сте с някой, който да е запознат, когато търсите в гората.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама