Правете тези неща и ще спите добре през есента и зимата


Правете тези неща и ще спите добре през есента и зимата
Снимка: iStock

През есента много хора изпитват нарушения на съня и в резултат на това хронична умора, а с този проблем може да се справите, като ограничите консумацията на кафе и алкохол и следвате още три прости правила, убеден е сомнологът Александър Калинкин. Той даде своите препоръки в интервю за радио Sputnik.

Като основна причина за нощно безсъние и последваща дневна сънливост през есента и зимата специалистът нарече постепенното намаляване на светлата част на деня. Възможно е да върнете здравия сън и да подобрите качеството му дори без да приемате лекарства, а стриктното спазване на дневния режим ще помогне за това. Според Калинкин е важно да си лягаме и да се събуждаме по едно и също време, дори почивните дни и празниците не трябва да правят изключение.

Вижте още: Ето защо е здравословно да спите голи

Също така, за да се подобри качеството на нощната почивка, сомнологът съветва да ходите много през деня. "През деня трябва да се опитате да сте на места, които са възможно най-осветени от слънчева светлина, защото това е нашият основен регулатор на производството на мелатонин и циркадните ритми", обясни той.

Третото важно правило е максимално да се ограничи употребата на алкохол и кафе, както и пушенето на цигари, тъй като те водят нервната система до възбудено състояние, което предизвиква безсъние. Калинкин предложи да се заменят лошите навици със спортни натоварвания. Според него всяка физическа активност, особено сутрин, допринася за нормализиране на съня.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама