3 дихателни техники за спокоен сън


3 дихателни техники за спокоен сън
Снимка: iStock

Осъзнатото дишане е ефективна форма на медитация, която премахва всички смущаващи фактори от съзнанието. Равномерният ритъм има успокояващо действие върху тялото. Концентрацията върху дишането отвлича духа и предотвратява мислите за проблеми и предстоящи задачи. Освен това спокойното контролирано дишане отключва естествена реакция на тялото, като сърдечният ритъм се забавя, а мускулите се отпускат. Най-вече преди лягане дихателните техники благоприятстват спокойния отморяващ сън.

Различните техники се прилагат според конкретната ситуация. Ето кои 3 метода се използват най-често:

1. Дихателна техника срещу стрес

Който спи лошо поради стрес, обикновено прехвърля в ума си предстоящо събитие или специфична ситуация. В този случай за спокойния сън допринася техниката, наречена алтернативно дишане. Чрез нея се постига вътрешно равновесие и духовна концентрация. Затова може да се прилага не само преди лягане, но и в определени ситуации. Ето как да действате:

Запушете с палеца на дясната ръка дясната си ноздра и вдишайте бавно и дълбоко през лявата. Задръжте дишането за около 3 секунди. Сега запушете лявата ноздра с палеца и отпушете дясната. Издишайте. Повторете в този цикъл поне още осем пъти, докато се отпуснете напълно и почувствате, че ви се доспива.

ЯЖТЕ ТЕЗИ ХРАНИ, ЗА ДА СПИТЕ СЛАДКО

2. Дихателна техника срещу душевно безпокойство

Достатъчно е преди лягане да гледате някой трилър, да получите неприятен имейл или да се скарате с близък, за да ви "избяга" сънят. Всичко, което изисква от нас повишено внимание и активира симпатикуса на нервната система, води до освобождаване на хормоните на стреса адреналин и кортизол. Естествено, че при това положение на тялото и духа им е трудно да се отпуснат. Човек е напрегнат и не може да изключи мислите си. В този случай помага следната дихателна техника:

Вдишайте през двете ноздри за 4 секунди и издишайте за 6. Това се прави на 6 цикъла в минута. В науката този ритъм се е утвърдил като ефективен метод за регулиране на телесните функции. По-дългото издишване отключва отпускаща реакция и благоприятства разграждането на стресовите хормони. За кратко време ще се успокоите и ще спите по-добре.

3. Дихателна техника срещу безсъние

Да се събудите посред нощ и да не можете повече да заспите е едно от най-неудовлетворяващите чувства, а ако се повтаря и често, може да се отрази негативно върху душевното и физическото ви здраве. Който страда от хронично безсъние, знае колко е мъчително. За да се върнете бързо в прегръдките на Морфей, може да ви помогне техниката 4-7-8. Ето как да процедирате:

Вдишайте дълбоко през носа 4 секунди. Устата трябва да е затворена, а езикът - прибран зад зъбите. Задръжте дъха за 7 секунди. Накрая издишайте през устата за 8 секунди. 4 цикъла обикновено са достатъчни, за да успокоите тялото и отново да потънете в отморяващ сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама