Ето защо е здравословно да спите голи


Ето защо е здравословно да спите голи
Снимка: iStock

Редица фактори са определящи за това дали ще се радвате на спокоен и непробуден сън. Неговата продължителност, твърдостта или мекотата на матрака, материята на спалното бельо, светлината или тъмнината (според предпочитанието) в спалнята, душевната нагласа и не на последно място подходящата пижама или нощница. Тя не бива да бъде нито прекалено тясна, нито прекалено широка. Но пробвали ли сте някога да спите чисто голи? Това може да окаже благотворно въздействие върху съня, здравето и интимните ви отношения. Ето 5 причини защо е полезно да спите голи:

1. Телесната температура се регулира

Когато човек спи, телесната му температура автоматично спада, а дебелата пижама пречи на тази естествена реакция. Така сънят ви може да стане неспокоен и на следващия ден да не сте достатъчно отпочинали. Когато спите голи, предотвратявате претоплянето на тялото и кожата ви диша.

2. Отделят се хормони на съня

Мелатониновият баланс е гаранция за здрав сън. Този хормон на съня се регулира по естествен начин през нощта. Светлината и температурата в спалнята също оказват влияние върху нивото му. Най-добре помещението да е съвсем тъмно, а температурата на въздуха да не надвишава 21 градуса.

3. Заздравява се интимната връзка

Интимните отношения също печелят от голото спане. Ако партньорът ви спи до вас както майка го е родила, в тялото се произвежда половият хормон окситоцин. Той повлиява положително върху съня и се грижи за чувството на щастие. Освен това заздравява междучовешките отношения, включително връзката с интимната половинка.

ЯДЕНЕТО ПРЕЗ НОЩТА ВРЕДИ И НА МОЗЪКА

4. Регулират се хормоните на стреса

Кортизолът, известен като хормон на стреса, участва в редица метаболитни процеси в тялото. Ако ви е топло под завивката, значи производството му се е увеличило прекомерно. Повишеното ниво на кортизол може да доведе до вълчи глад на сутринта (и така в дългосрочен план до надебеляване) и да причини нервност и раздразнителност. Тъй като регулира телесната температура, спането голи помага нивото на кортизола да се поддържа ниско.

5. Повишава се усещането за приятност

Ако захвърлите пижамите и нощниците, вие ще облагодетелствате кръвообращението си, защото кръвта ще циркулира по-добре. Приятното усещане, което ще ви завладее, ще подобри и съня ви. Затова най-вече на хората, които имат проблеми със заспиването, се препоръчва да спят без дрехи.

Спането голи може да бъде много освобождаващо. В края на краищата цял ден ходим облечени в дрехи, които често са тесни и неудобни. Може би в началото ще се чувствате малко странно, но си заслужава да опитате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама