Проучване: Тези зеленчуци могат да предотвратят астма и да подобрят белодробната функция


Проучване: Тези зеленчуци могат да предотвратят астма и да подобрят белодробната функция
Снимка: iStock

Учените са открили, че богатите на витамини зеленолистни зеленчуци могат да направят чудеса за вашата дихателна система.

Яденето на зеленoлистни зеленчуци e полезно за здравето на белите дробове и е отлична превенция срещу астма, сочи датското проучване. Учените са установили, че хората с ниски нива на витамин К в кръвта са по-склонни да имат лоша белодробна функция и да страдат от астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и задух, пише The Daily Mail.

Вижте още: Храни и лекарства, които никога не трябва да комбинирате

Витамин К се намира в зеленолистните зеленчуци като спанак, зеле и броколи, растителни масла и пълнозърнести храни. Той играе роля в съсирването на кръвта и по този начин помага на тялото да лекува рани, но досега изследователите знаеха много малко за ролята му в превенцията срещу белодробните заболявания.

Вече знаем, че витамин К играе важна роля в кръвта и изследванията показват, че той също е важен за здравето на сърцето и костите, но има малко изследвания, разглеждащи връзката между витамин К и белите дробове. "Това е първото по рода си проучване и резултатите ни показват, че витамин К играе важна роля в здравето на белите дробове.", каза д-р Торкил Йесперсен, един от авторите на изследването.

От колко витамин К се нуждаем?

Възрастните се нуждаят от приблизително 1 микрограм на ден витамин К на килограм телесно тегло. Това означава, че човек, който тежи 65 кг, се нуждае от 65 микрограма на ден. Експертите казват, че хората трябва да могат да получат целия витамин К, от който се нуждаят, чрез разнообразно и балансирано хранене.

Вижте още: Чесънът е много полезен, но ето кой НЕ трябва да го яде

Броколите имат 224 микрограма от този витамин на 100 грама зеленчуци, а сготвените - цели 256 микрограма. Спанакът има цели 483 микрограма на 100 грама от зеленчука, а сготвен 494 микрограма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама