Пълнее ли се от изкуствените подсладители?


Пълнее ли се от изкуствените подсладители?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако все още си мислите, че изкуствените подсладители ви помагат да запазите теглото си и са идеални при спазване на режим, трябва да ви кажем, че сте в голяма заблуда.

Според проведено изследване именно подсладителите, в комбинация с ниско-въглехидратна диета, могат да увеличат общото количество на консумираната храна.

Изследването е било проведено върху плодови мушици, подложени на различни диети, вариращи по количество на въглехидрати и подсладители. Мушиците, които приемали изкуствени подсладители заедно с ниско-въглехидратна диета, са демонстрирали незабавно увеличение в приема на храна, като той е варирал според дозата на подсладителите.

Вижте още: Ако сте изгубили вяра, яжте сини сливи

При човек механизмът на преяждане работи така: при прием на изкуствен подсладител вкусовите рецептори на езика дават сигнал, който провокира секретирането на инсулин, за разграждането на сладкото. Когато изкуственият подсладител стигне до там, инсулинът няма влияние върху него, но един път отделен и неоползотворен той казва на мозъка „Дай въглехидрати, за да си свърша работата“. Така в комбинация с ниско-въглехидратно хранене, изкуствените подсладители ни тласкат да преяждаме, без да знаем.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама