Рецепта от тефтерите на древни лечители - тази смес цери куп заболявания


Рецепта от тефтерите на древни лечители - тази смес цери куп заболявания
Снимка: iStock

Тази позабравена рецепта датира от седемнадесети век. Древните лечители са използвали именно тази смес за лечение на куп заболявания.

Древна рецепта за лек, който е безценен за здравето

Основните съставки в нея са боровинки и хвойна. Този лек оказва положително влияние не само върху състоянието на кожата. Но той може да предотврати и куп сериозни заболявания, свързани със съвременния начин на живот. Освен това има способността да укрепва имунната система.

Обяснението за всички ползи от него се крие във високото съдържание на антиоксиданти в боровинките. В това отношение те водят класацията спрямо всеки друг пресен плод или зеленчук, който е бил обект на проучвания досега.

Именно антиоксидантите са отговорни за наситения тъмен цвят на боровинките и за техните лечебни свойства. Тези малки плодчета са изключително полезни за зрението и здравето на сърцето. Те имат способността да понижават нивата на кръвната захар. Консумацията им е от полза за здравето на  дебелото черво, доброто състояние на паметта и червата.

Консумирайки чаша пресни боровинки, ще си набавите около 4 грама фибри.

Тази пролетна билка прави чудеса за тялото

Плодовете на хвойната се отличават със своя специфичен вкус. В Европа и Индия те се използват предимно като подправка, но и като лек.

Ползите за здравето от хвойната са добре известни от векове. Те са били използвани с лечебна цел още в Древна Гърция.

Най-силно внимание привлича съдържащия се в нея 4-терпентин. Това вещество помага за намаляване на нивата на пикочната киселина. Освен това то има способността да насърчава храносмилането. Впечатляваща е и способността му да подкрепя имунната функция, намалявайки риска от вирусни инфекции.

Това са продуктите, които са ви необходими за приготвянето на този древен лек:

  • половин кг боровинки (може и замразени)
  • половин кг пресни плодове от хвойна 
  • 1 л червено вино ( за предпочитане домашно)
  • 300 мл коняк (може да го заместите с домашна ракия )
  • 3 супени лъжици мед
  • 3 супени лъжици захар

Приготвяне и прием на лека

Измийте добре боровинки и плодчетата хвойна. Изсипете ги в 3-литров буркан. След два дни добавете и останалите съставки. Сместа трябва да се остави да престои още седем дни.

Приемайте сутрин и вечер по 4 лъжици от нея. Освен това приемайте и по няколко плодчета от буркана. Сдъвкайте ги добре, преди да преглътнете. 

Лекът се приема по схема - пие се 3 дни, след това се почива 2.

Схемата се прилага до изчерпване на приготвеното количество. При необходимост може да се направи още един курс. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не може да се използва за самолечение! Преди да започнете лечение с билки, задължително се консултирайте с лекар или фитотерапевт, особено ако страдате от някакво заболяване и приемате лекарства!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама