Синдром на пясъчния часовник: Причини и лечение


Синдром на пясъчния часовник: Причини и лечение
Снимка: iStock

Много хора не се замислят колко важни са коремните ни мускули. Истината е, че те участват в почти всяко наше движение - поддържат тялото стабилно и балансирано, защитават гръбначния стълб и дори се грижат вътрешните ни органи да останат там, където трябва.

Но заради някои здравословни състояния и дори ненужното напрягане на мускулите в ежедневието може да се стигне до дисбаланс на коремните мускули. Което, разбира се, може има негативен ефект върху организма ни.

Адам Тейлър, професор и директор на Центъра за обучение по клинична анатомия, Ланкастърски университет, разкри какви точно са последствията. 

С течение на времето това може да доведе до състояние, наречено "синдром на пясъчния часовник" - пагубна промяна в структурата на коремната стена, която може да доведе до образуване на видима гънка в средата на корема. Не само това, но и тази промяна може да има верижен ефект върху вътрешните органи и други части на тялото, ако не се лекува.

Съществуват четири основни причини за синдрома на пясъчния часовник:

1. Вродени състояния като гастросхиза или омфацела

Те водят до неправилно развитие на коремните мускули, заради което се получава мускулен дисбаланс.

2. Неправилна стойка

Това води до отклоняване на гръбначния стълб от нормалната му S-образна извивка, което води до вредни промени в напрежението и функцията на коремните мускули, водещи до дисбаланс.

Вижте още: Ето как да се справим с газовете и подуването на корема

3. Болка в корема

Болката, причинена от проблеми със стомаха, черния дроб или жлъчния мехур, също може да накара човек волево или неволево да свие коремните си мускули, за да намали или избегне болката.

4. Гълтане на коремните мускули

Някои хора, които се чувстват несигурни в тялото си или които искат плосък корем, гълтат коремните си мускули, за да постигнат този вид.

Когато гълтаме стомаха, това предизвиква свиване на ректус абдоминис (често наричан "six-pack" мускул). Но тъй като сме склонни да съхраняваме повече мастна тъкан в долната част на корема, мускулите в горната част на корема са по-активни. Това води до образуване на гънка в корема за дълъг период от време, като пъпът се издърпва нагоре.

Вижте още: Натиснете тези 6 ключови точки по тялото и ще се изумите от ефекта

Притискането на корема също така намалява пространството, в което могат да се разположат коремните органи. Ако разглеждате корема като тубичка от паста за зъби, притискането му в средата създава натиск в горната и долната част. Натискът в горната част се отразява на дишането, тъй като диафрагмата (основният мускул, който вкарва въздуха) не може да се издърпа толкова надолу.

Натискът в долната част оказва по-голяма сила върху мускулите на тазовото дъно, защото коремната кухина намалява обема си, когато коремът се засмуква. Наред с това се увеличават и силите, които се упражняват върху ставите на гръбначния стълб и таза, понеже коремните мускули са по-малко способни да поемат ударите, когато са напрегнати.

Гълтането на корема може да доведе до натоварване на тазовото дъно, което ще се отрази на функцията на пикочния мехур, матката и ректума, като може да доведе до изтичане на урина или фекалии, както и до пролапс на матката. При хора, които вече имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно (като уринарна или фекална инконтиненция), гълтането на корема може да ги влоши.

Вижте още: Участъците, където пълнеем, издават от какво сме болни

Лечение

Синдромът на пясъчния часовник е обратим. Лечението на мускулния дисбаланс чрез упражнения, които укрепват всички основни мускули, ще помогне. Упражнения като планк или мост са само няколко примера. По същия начин дейности като йога или пилатес вероятно също ще бъдат полезни за отпускане на мускулите.

Важно

Синдромът на пясъчния часовник вероятно е нещо, което ще се развие в продължение на дълъг период от време - седмици на постоянно притискане на стомаха. Така че периодичното гълтане на мускулите на стомаха няма да доведе до проблеми.

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама