Страхотните ползи от броколи


Страхотните ползи от броколи
Снимка: iStock

Когато ядем броколи, ние получаваме десетки, може би дори стотици, супер-хранителни вещества, които поддържат оптимално нашето здраве. Изследванията са доказвали неговата ефективност за:

1. Артрит

Увеличаването на броколи във вашата диета може да забави и дори да предотврати развитието на остеоартрит.

2. Превенция на рак

Броколито съдържа съеднинението глюкорафанин, който тялото преработва в съединение сулфорафан. Това съединение унищожава бактерията Helicobacter pylori, чието масово развитие увеличава риска от рак на стомаха. Освен това, броколито съдържа индол-3-карбинол, който е мощен антиоксидант и анти-канцероген и е установено, че не само възпрепятства развитието на рак на гърдата, на шийката на матката и рак на простатата, но също така подобрява функцията на черния дроб. Изследванията също така показват, че сулфорафана нормализира метилирането на ДНК, който процес е важна част от нормалната клетъчна функция, която позволява на клетките да "помнят кои са те и къде са били".

3. Кръвно налягане и здрави бъбреци

Сулфорафанът в броколито също може значително да регулира кръвното налягане и да подобри бъбречната функция.

4. Подмладяване и подобряване на имунната система

 Сулфорафанът стимулира множество пътища на антиоксидантна защита в тялото, които могат пряко да намаляват оксидативния стрес и да забавят спада в имунната система, което се случва с напредването на възрастта. На теория това означава, че яденето на зеленчуци, които съдържат сулфорафан, като броколи може съвсем буквално да забави ръцете на време.

МНОГОБРОЙНИТЕ ПОЛЗИ НА ЧАЯ ОТ ШИПКИ

5. Здраво сърце

Сулфорафанът насърчава производството на ензими, които защитават кръвоносните съдове и намалява броя на молекулите, които причиняват клетъчни вреди с до 73 процента. Съдържанието на лутеин, спомага за предотвратяване на уплътняването на артериите. Разтворимите фибри, с които броколи е пълно, извличат холестерола от тялото.

6. Здрави кости

Броколито съдържа високи нива на калций и витамин К, и двете от които са важни за здравето на костите и превенция на остеопороза.

7. Поддържа детоксикацията на тялото ви, благодарение на фитонутриентите глюкорафанин, глюконастуртиан и глюкобрасицин

Тези фитонутриенти подпомагат всички етапи в процеса на детоксикация на организма, включително активиране, неутрализиране и елиминиране на нежеланите замърсители. Тези три фитонутриента се намират в перфектна комбинация в броколито. Броколито съдържа също така изотиоцианати, които помагат да се контролира процеса на детоксикация на генетично ниво.

8. Мощен антиоксидант

От всички кръстоцветни зеленчуци, броколи се откроява като най-концентрираният източник на витамин C, както и флавоноидите, необходими за витамин С, за да се усвоява ефективно. Също така концентрираните в броколите каротеноиди лутеин, зеаксантин и бета-каротин, са други мощни антиоксиданти.

9. Редуцира алергичните реакции и възпалението

 Броколите са особено богат източник на кемпферол и изотиоцианати, които са противовъзпалителни фито-нутриенти. Изследванията показват способността на кемпферол да намали въздействието на вещества, предизвикващи алергии. Броколито има значителни количества омега-3 мастни киселини, които са добре известни като анти-възпалители.

10. Съдържа значителни количества разтворими и неразтворими фибри, които подобряват храносмилането, предпазват от запек и преяждане

Освен това, една чаша броколи има толкова протеини, като една чаша ориз или царевица с наполовината от калориите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама