Тези суперхрани защитават от рак, сърдечни болести и затлъстяване


Тези суперхрани защитават от рак, сърдечни болести и затлъстяване
Снимка: iStock

С течение на годините съвременната медицина се е развила по изумителен начин и сега разполагаме с по-съвършени медикаменти и лекарства за болести, отколкото лекарите биха се осмелили да мечтаят в миналото. Но точно както технологичното развитие се ускорява с невъобразими темпове, така и промените в хранителните ни навици и източниците на храна се ускоряват. В днешно време животът тече с бързи темпове и ние сме се устремили към леснодостъпна храна, т.е. към бързата храна. Това се случва за сметка на здравето ни, тъй като не обръщаме внимание на дългосрочните вреди, които нанасяме на организма си. Въпреки че изглежда лесно - да влезеш в заведение за бързо хранене и да направиш поръчка за любимата си нездравословна храна от яркото и цветно, пластмасово меню, и да получиш поръчката си в рамките на няколко минути - може би е време да се замислите за дългосрочните последици от тези моментни решения и колко по-добро би могло да бъде качеството на живота ви без тях.

Преди да започнете да мислите, че трябва да се лишите от всичките си любими ястия, продължете да четете и може би ще се изненадате да откриете някои от тези суперхрани в нашия списък. Представете си, че гледате филм някоя вечер с чаша вино в ръка, похапвайки малко шоколад. И всичко това, докато знаете, че все още поддържате сърцето си здраво. Не звучи толкова зле, нали?

Ако търсите начин да намалите риска от сърдечни заболявания чрез храненето си или просто да подсилите диетата си с някои вкусни суперхрани - ето някои от тях:

Портокали

Следващият път, когато минете покрай секцията с плодове в магазина за хранителни стоки, не забравяйте да вземете няколко портокала. Този плод не само осигурява на организма вкусна хидратация, но и е с високо съдържание на различни хранителни вещества, фибри и витамин С. Тайната на силата на портокалите се крие във високото им съдържание на пектин - разтворими фибри, които по естествен начин ви освобождават от холестерола, намиращ се в тялото ви. И ако сте си мислили, че бананите са единствените плодове с калий, помислете отново! Портокалите имат изключително много калий, който извежда от организма ви всичкия допълнителен натрий, така че кръвното ви налягане по естествен начин да се върне на здравословно ниво.

Вижте още: 5 добри причини да хапвате повече портокали

Кейл

Популярността на кейла нарасна значително през последните години и сега е трудно да се намери супермаркет, в който да няма кейл! Това е чудесна новина, ако искате да спрете появата на сърдечни заболявания. Кейлът има разнообразни хранителни вещества, които помагат за регулирането на сърдечно-съдовата система, която регулира функцията на жизненоважните органи, включително и на сърцето. Може би няма да повярвате, че кейлът има много повече омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фибри, отколкото повечето други зеленчуци! Като допълнителен бонус, той има ниско съдържание на калории и мазнини, така че ако все още не сте добавяли кейл към ястията си, време е да започнете!

Чесън

Чесънът е добре известен със способността си да отблъсква вампири, но знаете ли, че той има свойства на суперхрана, които го правят достойно допълнение към вашата диета? Доказано е, че чесънът помага за понижаване на кръвното налягане и за намаляване на плаката в артериите, която може да доведе до сърдечни проблеми. Но почакайте, има и още! Чесънът може да помогне и за намаляване на броя на ензимите, които свиват кръвоносните ви съдове. Ако не сте почитатели на вкуса или продължителната миризма на чесъна, чудесна алтернатива е да приемате чеснова добавка под формата на таблетки. Проучванията показват, че този начин на прием намалява натрупването на плака в артериите с цели 50%!

Червено вино

Тези от нас, които вече се наслаждават на чаша вино в края на дългия ден, могат да бъдат спокойни, че този навик е изключително полезен за организма! Всъщност, в умерени количества (ключовата дума е "умерени"), експертите са установили, че червеното вино може да помогне за повишаване на нивата на HDL и да спре натрупването на холестерол. Червеното вино е богато и на антиоксиданти, които разрушават евентуални кръвни съсиреци и държат настрана страшни състояния като коронарна болест на сърцето. Така че следващия път, когато извадите корковата тапа, просто си припомнете, че всичко това е дар за вашето сърце.

Шоколад

Имаме добри новини за всички любители на шоколада! Всички знаем, че това сладко лакомство помага за доброто ни настроение, но знаете ли, че то помага и за намаляване на вероятността от сърдечни заболявания и инсулти? Ново проучване на Харвард установи, че хората, които редовно консумират сурово какао, не показват абсолютно никакви признаци на хипертония и всъщност кръвното им налягане се понижава! Това е така, защото черният шоколад съдържа антиоксидант, наречен флавонол, и редовното консумиране на малко количество може да понижи кръвното налягане и да намали вероятността от заболявания, свързани със сърцето. Напомняме ви, че това не означава сладки бонбони, а високо съдържание на какао!

Вижте още: Изненадващи ползи от шоколада

Сардини

Сардините може и да не са на първо място в списъка с любими храни на повечето хора, но хранителните вещества и полезните за сърцето мазнини, които се съдържат в тази риба, я превръщат в суперхрана, за разлика от други. Сардините са риба, особено богата на омега-3 мастни киселини - мазнини, които намаляват опасните нива на триглицеридите, повишават здравословния HDL холестерол и като цяло помагат да се спрат сърдечните заболявания.

Леща

Лещата е чудесна суперхрана, която вече е част от много диети по света. Освен че е чудесен начин да добавите вкус към салати или други ястия, лещата има много ползи за здравето. Тази мощна бобова култура намалява риска от инсулти и сърдечни заболявания. В лещата има голямо количество протеини, калий и магнезий, а тази комбинация доказано помага за регулиране на кръвното налягане, за намаляване на високите нива на холестерола и за премахване на опасното натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Бадеми

Кой да знае, че една толкова вкусна ядка може да повиши коефициента ви на интелигентност? Бадемите са популярна закуска, но знаете ли, че уникалната комбинация от хранителни вещества в тях доказано повишава интелигентността и паметта? Сякаш това не е достатъчна причина да си вземете шепа, те също така намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет. Причината за това е, че бадемите имат високо съдържание на растителни стероли, които помагат на организма да предотврати усвояването на лошия LDL холестерол, който може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Нар

Наровете са чудесно допълнение към салати, смутита и шейкове. Ако страхотният им вкус не е достатъчно убедителен, за да го добавите в менюто си, тази фантастична суперхрана съдържа отлична комбинация от антиоксиданти, които предпазват от натрупване на плаки по стените на артериите. Ако предпазването от сърдечни заболявания не е достатъчна причина, учените са установили, че плодовете помагат за предотвратяване на появата на болестта на Алцхаймер, инсулти, рак, диабет, а също така помагат за поддържане на кожата, ставите и черния дроб здрави и в добро състояние! Нарът също така помага на зъбите ви да изглеждат добре.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама