Така консумирани доматите имат повече витамин C


Така консумирани доматите имат повече витамин C
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора смятат, че доматите са по-здравословни, когато се консумират сурови. Това е истина, но донякъде. Всъщност те се храносмилат много по-добре, когато са обработени. Трябва да знаете, че голяма част от плодовете и зеленчуците променят ползите си в зависимост от начина, по който са приготвени.

Банани

Ако страдате от диабет или пък искате да ограничите захарта, е по-добре да ядете бананите по-зелени, отколкото добре узрели. Когато бананът узрява, нишестето започва да се превръща в захар. От друга страна, неузрелите банани се храносмилат по-трудно, тъй като съдържат устойчиво нишесте, все едно ядете суров картоф.

10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕМ БАНАНИ

Домати

Свикнали сме да ядем доматите предимно сурови. Да, така съдържат повече витамин C, но експертите твърдят, че когато са обработени,  имат по-високи нива на ликопен. А той може да е по-мощен антиоксидант от витамин С. Също така, сготвените домати са по-лесни за храносмилане.

Моркови

Малко е изненадващо, но морковите имат по-високи нива на бета каротин (предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система, предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите), когато са сготвени. Най-добре не ги белете, когато ги приготвяте - така се утроява общата им антиоксидантна сила.

Хляб

Установено е, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс (пряко влияе на нивата на кръвната захар), затова е по-добър вариант за диабетици. Хлябът с квас съдържа по-високи нива на антиоксиданти и фолиева киселина, отколкото другите видове хляб. Освен това има по-ниски нива на фитовата киселина, така че позволява на тялото ви да усвоява по-лесно хранителните вещества.

Червено цвекло

Проучване е проследило ефекта от пиенето на 250 мл сок от червено цвекло всеки ден при 68 човека с високо кръвно. Резултатите  показали, че той значително е понижил кръвното. От друга страна, вареното червено цвекло е по-лесно за храносмилане, тъй като се разрушават твърдите му фибри, както при картофите.

ЗАЩО ДА ПИЕТЕ СОК ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама