Имате ли периоди в живота си, в които чувствате много силна тревожност? Ако отговорът е да, но не може да се сетите кой точно е факторът, който я предизвиква, значи причината най-вероятно не е вътрешният ви свят, а средата ви. Най-честите причина за тревожност са силният стрес в ежедневието, предизвикан от крайни срокове, финансови затруднения и проблематични отношения, несигурност, липса на контрол над ситуацията, ниска самооценка и перфекционизъм. Ако обаче вие сте от хората, които не могат да се оплачат от сериозни проблеми в живота си или поне смятате, че се справяте добре с тях, но все пак изпитвате тревожност, тя най-вероятно е породена от храната, която приемате.
Истината е, че много малко от нас обръщат внимание на това какво ядат, а в нашето забързано ежедневие храната се оказва нож с две остриета – тя може да лекува телата ни, но и да ги трови. Разбира се, не е проблем да си хапваме от изброените по-долу храни понякога, но е важно да не прекаляваме с тях и да ограничим приема им най-много до няколко пъти в седмицата, особено ако ежедневието ни по принцип е по-натоварено.
Храните, които причиняват тревожност и стрес
Закуски от тип „корнфлейкс“, обогатени с витамини B и желязо
Високите нива на витамин Б6 и витамин Б12 водят до стрес при хора, които са предразположени към него. Добавената захар пък предизвиква резки покачвания и спадове в кръвната захар, които от своя страна причиняват сърцебиене и силно раздразнение.
Растителни млека, обогатени с калций и витамин D
Да, калцият и витамин Д са изключително важни за нервната проводимост и регулирането на настроението, но излишъкът им може да предизвика калциев дисбаланс и следователно тревожност. Соята в растителните продукти също не е безобидна. Тя може да повлияе неблагоприятно на щитовидната жлеза при хора с тиреоидни заболявания.
Сол, обогатена с йод
Йодът е жизненоважен за правилната функция на щитовидната жлеза, но излишъкът му води до симптоми като тревожност, безсъние и сърцебиене, а при хора с автоимунни заболявания като хашимото прекомерният прием на йод влошава състоянието.
Брашно и хляб, обогатени с фолиева киселина
Прекомерният прием на фолиева киселина, съдържаща се в брашното, може да прикрие дефицитите на витамин Б12, които могат да доведат до различни неврологични симптоми, включително и тревожност. А свръхприемът на желязо е виновен за оксидативния стрес, възпаленията в тялото и разбира се, за силната тревожност.