Тези храни ви убиват бавно, причиняват стрес и тревожност


Тези храни ви убиват бавно, причиняват стрес и тревожност
Снимка: iStock

Имате ли периоди в живота си, в които чувствате много силна тревожност? Ако отговорът е да, но не може да се сетите кой точно е факторът, който я предизвиква, значи причината най-вероятно не е вътрешният ви свят, а средата ви. Най-честите причина за тревожност са силният стрес в ежедневието, предизвикан от крайни срокове, финансови затруднения и проблематични отношения, несигурност, липса на контрол над ситуацията, ниска самооценка и перфекционизъм. Ако обаче вие сте от хората, които не могат да се оплачат от сериозни проблеми в живота си или поне смятате, че се справяте добре с тях, но все пак изпитвате тревожност, тя най-вероятно е породена от храната, която приемате.

Истината е, че много малко от нас обръщат внимание на това какво ядат, а в нашето забързано ежедневие храната се оказва нож с две остриета – тя може да лекува телата ни, но и да ги трови. Разбира се, не е проблем да си хапваме от изброените по-долу храни понякога, но е важно да не прекаляваме с тях и да ограничим приема им най-много до няколко пъти в седмицата, особено ако ежедневието ни по принцип е по-натоварено.

Храните, които причиняват тревожност и стрес

Закуски от тип „корнфлейкс“, обогатени с витамини B и желязо

Високите нива на витамин Б6 и витамин Б12 водят до стрес при хора, които са предразположени към него. Добавената захар пък предизвиква резки покачвания и спадове в кръвната захар, които от своя страна причиняват сърцебиене и силно раздразнение.

Растителни млека, обогатени с калций и витамин D

Да, калцият и витамин Д са изключително важни за нервната проводимост и регулирането на настроението, но излишъкът им може да предизвика калциев дисбаланс и следователно тревожност. Соята в растителните продукти също не е безобидна. Тя може да повлияе неблагоприятно на щитовидната жлеза при хора с тиреоидни заболявания.

Соево мляко

Сол, обогатена с йод

Йодът е жизненоважен за правилната функция на щитовидната жлеза, но излишъкът му води до симптоми като тревожност, безсъние и сърцебиене, а при хора с автоимунни заболявания като хашимото прекомерният прием на йод влошава състоянието.

Брашно и хляб, обогатени с фолиева киселина

Прекомерният прием на фолиева киселина, съдържаща се в брашното, може да прикрие дефицитите на витамин Б12, които могат да доведат до различни неврологични симптоми, включително и тревожност. А свръхприемът на желязо е виновен за оксидативния стрес, възпаленията в тялото и разбира се, за силната тревожност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама