Това е все по-чест страничен ефект от коронавируса


Това е все по-чест страничен ефект от коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

През последните месеци все повече пациенти се оплакват косопад. Оказва се, че това е изключително разпространен страничен ефект от преболедуването на коронавируса. Изтъняването или загуба на косата може да се прояви от един до два месеца след заболяването, казва дерматологът-трихолог Елена Климкина.

"Пациентите все повече се оплакват от изтъняване и загуба на коса по скалпа. Причината е, че по време на коронавирусната болест цялото тяло страда, както от самата инфекция, така и от токсичния ефект на лекарствата за нейното лечение. Не веднага, а 30- 60 дни след заболяването. Това се дължи на особеността на цикличното развитие на косата, което преминава през определени фази", каза тя.

По правило, според нея, алопецията не настъпва постепенно, а рязко, което предизвиква паника у пациентите. В този случай се препоръчва да се потърси помощта на специалист.

"Няма категорична универсална схема както за преглед, така и за лечение. Всеки пациент трябва да бъде прегледан от лекар чрез трихоскопия, която позволява на лекаря да види проблема на микро ниво и да разбере мащаба на косопада. Правят се определени изследвания, които са необходими за пациента - може да бъде кръвна картина, вземане на проби от косми или кожни люспи. Обобщавайки всички резултати от прегледа, трихологът предписва коригираща и възстановяваща терапия", отбеляза Климкина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама