Учени: Бебетата родени в пандемията с изумителни промени в организма


Учени: Бебетата родени в пандемията с изумителни промени в организма
Снимка: Istock

Установено е, че така наречените „ковид бебета“ имат повече полезни чревни бактерии, придобити от майките им след раждането.

Карантината по време на пандемията от Covid доведе до две очарователни промени в тялото на бебетата, които може би са ги предпазили от болести и алергии, според ново изследване, публикувано в списание „Allergy“.

Констатациите, публикувани в изданието, подчертават ползите за здравето на червата от самоизолацията по време на Covid-19, включително по-ниски нива на инфекция, последваща употреба на антибиотици и продължителна продължителност на кърменето.

Вижте още: Тази билкова напитка ще стопи мазнините по корема ви

Изследователи от университета в Корк в Ирландия установиха, че децата, родени, докато светът е бил затворен поради пандемията, са с променен чревен микробиом – екосистема от „добри“ и „лоши“ бактерии в червата, които подпомагат храносмилането, унищожават вредните бактерии и подпомагат контрола на имунната система.

Установено е, че микробиомът е по-добър при кърмачетата, съобщава The Daily Mail.

Изследователите смятат, че така наречените „Covid бебета“ имат по-малко от очакваното алергични състояния като хранителни алергии, в сравнение с бебетата, родени преди пандемията. 

Бяха анализирани 351 проби от изпражнения на бебета, родени в Ирландия през първите три месеца на пандемията, между март и май 2020 г. Тези проби бяха сравнени с тези от бебета, родени преди пандемията.

Бебетата, родени по време на пандемията, са имали по-ниски нива на алергии: около пет процента от „бебетата на Covid“ са развили някакъв вид хранителна алергия до първата годинка, докато 22,8 процента от бебетата, родени преди пандемията, са имали хранителна алергия.

Проучването установи, че бебетата, родени по време на карантина, са имали по-малко инфекции, тъй като не са били изложени на бактерии и микроби. Това означаваше, че те също се нуждаят от по-малко антибиотици, които убиват добрите бактерии, което автоматично води до по-добър чревен микробиом.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с тялото ни след седмица гладуване

Също така „ковид бебетата“ са били кърмени по-дълго, което им е давало допълнителни предимства.

От „Covid бебетата“ само 17 процента са имали нужда от антибиотици до първата година от живота си, докато цели 80 процента от бебетата, родени преди пандемията, са приемали антибиотици до първата година след раждането си.

Педиатърът професор Джонатан Хурихан казва, че това проучване предлага нова перспектива за въздействието на социалната изолация в ранна възраст върху микробиома на червата.

Изследователите планират да тестват децата отново, когато навършат пет, за да видят дали има някакви дългосрочни ефекти от ранните промени в микробиома на червата, съобщава Daily Mail.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама