Учени: Ето каква е причината за главоболието и мигрената


Учени: Ето каква е причината за главоболието и мигрената
Снимка: iStock

Мигрената е най-често срещаният вид главоболие, но точната причина за нея не беше открита. Поне досега.

Научен екип в Германия изследва магнитно-резонансни (MR) сканирания на 50 пациенти, за да анализира връзката между честотата на главоболието, болката във врата и мускулите на лицето.

Вижте още: Ето кои сушени плодове засилват имунитета ни през зимата

Какво причинява мигрена?

Учените се фокусирали особено върху трапецовидните мускули, чифт големи триъгълни тъкани, които се простират през задната част на врата и раменете и водят до главата и лопатките, пише The New York Post.

Изследователите са открили, че тези, които страдат както от тензионно главоболие, така и от мигрена, показват по-голямо напрежение върху тези мускули на врата.

С други думи, главоболието е буквално резултат от болка във врата.

Сканирането с магнитен резонанс, направено от изследователите, показва, че участниците в проучването, в дните, когато са страдали от болка в главата и шията, също са показали по-високи нива на дискомфорт в областта на шията, което показва, че тези мускули са били възпалени.

Това накара експертите да заключат, че възпалението на шията – което може да се развие по няколко причини, включително лоша поза, липса на сън, нараняване и стрес – може да бъде свързано с  мигрената.

Нашите открития подкрепят ролята на мускулите на врата в патофизиологията на първичното главоболие“, каза д-р. Нико Солман, добавяйки, че леченията, насочени към мускулите на врата, могат да доведат до едновременно облекчаване на болката във врата и главоболието.

Вижте още: 7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни

Лечение на мигрена

Д-р Солман отбеляза, че неинвазивните възможности за лечение, които са насочени директно към мястото на болка в мускулите на врата - като масаж или акупунктура - могат да бъдат много по-ефективни и по-безопасни от лекарствата.

Хората, страдащи от мигрена, се препоръчват да бъдат прегледани от семейни лекари и невролози, което ще осигури навременна диагноза и правилно лечение.

Хората, страдащи от мигрена, също се съветват да спят достатъчно часове, да намалят стреса, да се хранят правилно и да избягват други ситуации, които могат да повлияят на появата на състоянието им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама