Учени: Гледането на комедия подобрява здравето на сърцето


Учени: Гледането на комедия подобрява здравето на сърцето
Снимка: Istock

Уникално медицинско изследване, проведено от бразилски кардиолози, показа, че пациенти със сърдечно-съдови проблеми, които са гледали телевизионни комедии, имат подобрение в здравословното си състояние, пише The Guardian.

Вижте още: Дефицит на витамин С - причини, симптоми и лечение

Старата поговорка, че „смехът е най-доброто лекарство" е повече от вярна, когато става въпрос за здравето на сърцето. Ново проучване показа, че смехът кара сърдечната тъкан да се разширява - и увеличава притока на кислород в тялото.

Изследванията показват, че при пациенти с коронарни заболявания, които са били включени в смехотерапия, се наблюдава намаляване на възпалителните процеси и подобряване на тяхното здраве.

Нашето изследване показа, че терапията със смях повишава функционалния капацитет на сърдечно-съдовата система“, казва водещият автор на изследването, професор Марко Сафи от болница Порто Алегре в Бразилия.

Констатациите бяха представени на годишната среща на Европейското дружество по кардиология в Амстердам, най-голямата световна конференция за сърдечни заболявания.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за ключовите витамини в тялото ни

Изследването включва 26 пациенти на средна възраст 64 години, които са били диагностицирани с коронарна артериална болест, причинена от натрупване на плаки по стените на артериите, които доставят на сърцето кръв.

По време на тримесечната продължителност на проучването половината от участниците гледали два различни канала, които излъчвали популярни комедийни сериали за един час всяка седмица. Другата половина са гледали документални филми за политиката или глобалното затопляне.

Накрая, след 12 седмици, пациентите, които са гледали комедиите, показват 10% подобрение в тест, който измерва колко кислород може да изпомпва сърцето им в кръвта.

Групата показа и по-добри параметри според друг критерий, който показва, че техните артерии се разширяват по-добре.

Направени са им и няколко кръвни теста, които измерват възпалителни биомаркери, които показват колко плака се е натрупала в кръвоносните съдове и дали хората са изложени на риск от инфаркт или инсулт. Резултатите показват, че тези възпалителни маркери са значително намалени в сравнение с контролната група.

Когато пациенти с коронарна болест пристигнат в болницата, те имат високи нива на възпалителни биомаркери“, отбелязва д-р Сафи.

Възпалението е ключова част от процеса на атеросклероза, когато се натрупва плака в артериите.

Вижте още: Корен от това растение има мощни свойства през есента

Това проучване установи, че терапията със смях може да помогне за намаляване на възпалението и риска от инфаркт и инсулт. Проф. Марко Сафи смята, че смехотерапията би могла да се прилага в системата на здравеопазването при пациенти с риск от сърдечни проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама