Учени: Нормално ли е детето да боледува често и как да облекчим симптомите


Учени: Нормално ли е детето да боледува често и как да облекчим симптомите
Снимка: iStock

Детето е два дни на градина, а после пак му тече нослето две седмици... В този омагьосан кръг са въвлечени безброй родители на деца в детска и предучилищна възраст. Вечната борба с така наречения „градински сопол“ поражда много тревоги. Нормално ли е детето ни да боледува толкова често? Всичко наред ли е със здравето и имунната му система? Можем ли да спрем този цикъл от настинки, който изглежда безкраен?

Вижте още: Ето кои сушени плодове засилват имунитета ни през зимата

Отговорът на тези въпрос е ДА.

Колкото и да е изтощително за цялото семейство, честото боледуване при децата на тази възраст обикновено е нещо нормално. В детските градини те се срещат всеки ден с различни патогени, а имунната им система все още не е напълно укрепнала. Вирусните инфекции са сравнително чести и те са обичайните виновници за болното ви дете.

Колко често е нормално детето да боледува?

Въпреки това, като родители, ние трябва да сме уверени, че болестите на детето ни не са признак на по-сериозен проблем. Световната педиатрична организация предоставя полезни насоки. Според техните експерти е нормално малките деца да боледуват около 6 до 8 пъти през есента и зимата. Тези граници са относителни и зависят от възрастта на детето, но и от други фактори. Но като цяло едно-две заболявания на месец се считат за нормални, ако са относително леки. Това означава, че детето не се нуждае от болнично лечение, не проявява тежки симптоми и не се налага често лечение с антибиотици.

Вижте още: 7 коледни подправки и здравословните им ползи за организма ни

Така че, ако през студените месеци детето ви често се налага да стои вкъщи заради запушено носле, но успявате лесно да овладеете симптомите в рамките на 4 до 7 дни, настинката в детската градина не трябва да ви тревожи толкова много.

Има начини за значително облекчаване на симптомите на детето, но е невъзможно да спрете възпалителния процес с магическа пръчка. Тялото трябва да премине през естествения си процес на справяне с вируса. Няма начин просто да изхвърлите болестотворните частици от организма с хапче или сироп.

Въпреки че не можем магически да съкратим заболяването на детето, можем да го направим по-леко и да намалим риска от усложнения.

Доказани методи за облекчаване на вирусни симптоми при деца:

- Не претопляйте помещенията; стайната температура трябва да бъде около 25˚C.

- Проветрявайте често и поддържайте влажност на въздуха в затворени помещения. Това улеснява вдишването и издишването на носния секрет.

- Давайте на детето достатъчно течности през целия ден в малки количества. Отлични средства за лечение на вирусни заболявания са чайовете и леките домашни супи.

Вижте още: Задържането на кихавица може да причини тежък здравословен проблем

- Увеличете дневния си прием на витамин С. В началото на всяко възпалително заболяване организмът бързо изчерпва запасите си от този важен за имунната система витамин.

- Не бързайте да давате всички възможни капки, спрейове и сиропи, които имате вкъщи. Сляпото лечение и претоварването на детето с лекарства може да има обратен ефект.

- Използвайте инхалатор, за да облекчите запушването и да помогнете на детето да изчисти носните проходи и да диша по-лесно.

 


                            
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама