Учени: Това е тайната на столетниците


Учени: Това е тайната на столетниците
Снимка: iStock

Навици като достатъчно сън, упражнения и здравословен хранителен режим могат да ви помогнат да се отървете от болести и да живеете по-дълго, но когато става въпрос за живот след 90 години, генетиката започва да играе важна роля, казват изследователи на стареенето.

Вижте още: Тези храни ще почистят кръвоносните ви съдове

Около 25% от способността ви да живеете до 90 години се определя от генетиката, казва д-р Томас Пърлс, професор по медицина в Бостънския университет.

"Да живееш до 100 е приблизително 50% генетично, а да живееш след 100 е 75 % генетично", се казва в новото проучване.

ова, което позволява на някои хора да живеят много дълго, има предимства за всички нас. Продължаващите изследвания на много по-напреднала възраст могат да помогнат за предоставяне на данни, които в крайна сметка биха могли да бъдат използвани за разработване на лекарства или идентифициране на промени в начина на живот, за да помогнат на хората да живеят по-дълго и по-здравословно", казва д-р д-р Джеймс Къркланд, президент на Американската федерация за изследване на стареенето.

Вижте още: 7 ползи за тялото, ако започнете да ядете по 2 зрънца карамфил на ден

Д-р Пърлс изчислява, че приблизително 20% от населението има генетичен състав, който може да ги доведе до 100-годишен живот, ако спазват здравословни навици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама