Вече има бърз лек срещу депресия


Вече има бърз лек срещу депресия
Снимка: iStock/Guliver

Много хора страдат от депресия и опитват всякакви методи, за да се излекуват. Американски учени откриха лесен начин за справяне с нея, пише порталът EurekAlert.

Експертите установиха, че употребата на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от психични разстройства. Експериментът включвал продължило 6 години наблюдение върху хора в напреднала възраст.

Участниците са разделени на три основни групи според начина им на хранене - спазващи диета срещу високо кръвно налягане - DASH (Диетичен подход към прекратяване на хипертонията), средиземноморска и традиционно западно хранене.

Както показват резултатите от наблюдението, рискът от възникване на депресия е по-нисък в представителната група, която се хранела предимно с продукти от диетата DASH (плодове, зеленчуци и обезмаслени продукти). Най-висок бил при западната диета с високо съдържание на червено месо.

Според изследователите това не доказва, че диетата DASH води до намаляване на риска от появата на психично разстройство, а само показва определена взаимовръзка.

По-рано учените вече установиха, че само час физически упражнения забележимо снижава вероятността от развитие на депресия.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама