Влияе ли спането с включен телевизор върху качеството на съня


Влияе ли спането с включен телевизор върху качеството на съня
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали ви е трудно да заспите без фонов шум, или не можете да устоите да включите един епизод от любимото си предаване преди лягане, ще се учудите колко много хора заспиват с включен телевизор. Но според лекарите светлината, излъчвана от устройството, може да бъде вредна за качеството на съня ви поради няколко фактора -производството на мелатонин и нарушена REM фаза.

Освен че е комфорт, нежното звучене на телевизора за някои е просто част от „приспиването“. Според доклад на Националната фондация за сън, гледането на телевизия е най-популярният ритуал преди лягане за 52,7 процента от възрастните хора. Същото проучване установило, че хората, които си гледат телефоните в леглото, съобщават за по-лошо качество на съня от тези, които спят без устройства.

Вижте още: 3 храни, които хората с артрит НЕ трябва да ядат

Като всички останали технологии, телевизорът излъчва синя светлина. Тази дължина на вълната на светлината е най-разрушителна за производството на мелатонин. Нашите вътрешни биологични часовници не могат да разпознаят, че това идва от телевизора, а не от слънцето, следователно нивата на мелатонин намаляват и естествените ни циркадни ритми се нарушават. Мелатонинът се освобождава около три до четири часа след изчезването на синята светлина, така че ако излагането на телевизора продължи, производството на мелатонин се забавя.

REM сънят обикновено се случва около час след цикъла на съня, а включеният телевизор може да наруши всички аспекти на цикъла сън-събуждане, включително REM съня. Този етап също е силно свързан с консолидирането на паметта. Дори ниските нива на звук могат да попречат на мозъка ви да се установи във възстановителните етапи на съня, необходими за когнитивното функциониране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама