Влиянието на вечните химикали върху здравето ни


Влиянието на вечните химикали върху здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

В наше време масово се ползват синтетични химикали — известни с общото име пер- и поли-флуороалкилирани вещества (PFAS) — в множество продукти от нашето ежедневие като: водоустойчиви дрехи, кутии за пица, гримове, тигани с незалепващо покритие и др. Те са си получили прякора вечни химикали, защото се разграждат изключително бавно и така се натрупват в околната среда и в човешките тъкани.

В ново изследване учените анализират данни от 100 проведени вече проучвания (върху хора и животни), за да установят дали излагането на PFAS има връзка с повишаване нива на аланин аминотрансфераза (АЛАТ - ензим, индикиращ проблеми в черния дроб).

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ТЯЛОТО ВИ РАБОТИ ДОБРЕ

Те откриват, че три от най-често засичаните PFAS химикала при хората (перфлуорооктанова киселина, перфлуорооктан сулфонат и перфлуорононанова киселина) се свързват повишени нива на АЛАТ.

Още по-тревожно е, че повишените нива на АЛАТ се свързват тясно с неалкохолната цироза, на което може да се отдаде възхода ѝ през последните години. PFAS се срещат навсякъде в околната среда: в дъжда, снега, подземната вода, чешмяната вода, реките, морската вода и дори във въздуха. Смята се, че всички възрастни в САЩ имат доловими нива на PFAS в телата си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама