За какво е полезна киноата


За какво е полезна киноата

2013-а е година на киноата, обяви Организацията по храните и земеделието към ООН. Експерти от организацията определят киноата като "храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене”.

Историята на растението киноа може да бъде проследено лесно до неговата родина – екваториалните и тропически части на Андите. Всъщност именно киноата и царевицата са двете основни растения от трапезата на маите. От една страна тяхното разнообразие на полезни вещества осигурява голяма част от това, от което човешкият организъм се нуждае. От друга, тези растения се приспособяват лесно към нови условия и могат да се отглеждат масово в региони извън родината им. Все пак и до момента основният източник на киноа са две страни от Латинска Америка – Перу и Боливия.

Киноа: общи ползи за здравето

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти.

Киноата съдържа голямо количество протеини – нещо, което я отличава от повечето други зърнени култури. Причина за това е недостигът в тях на адекватно количество от 2 аминокиселини – лизин и изолевцин. В киноата те са значително повече и това я прави идеална част от всяка протеинова диета. Лизинът е основен участник в развитието и възстановяването на тъканите, а изолевцинът ускорява метаболизма и редуцира натрупаните мазнини.

Що се отнася до съдържанието на мазнини, и в това киноата превъзхожда останалите зърнени култури. Те осигуряват 1 грам мазнини срещу консумацията на 350 калории, докато при киноата това количество се постига само при 63 калории. Същевременно тези мазнини са полезни – от групата на омега-3 ненаситените, най-вече алфа-линоленова киселина (ALA).

Киноата се отличава и с много по-голямо съдържание на някои витамини и минерали  – калций, фолиева киселина, рибофлавин (витамин В2), фосфор, мед, манган, магнезий, както и определени токофероли (форма на витамин Е). Например калцият е 2 пъти повече отколкото в останалите зърнени култури.

Богатството от фитонутриенти в киноата осигуряват различни антиоксиданти. Особено голямо е количеството на флавоноидите кверцетин и кемпферол. Всъщност тяхното количество тук е по-голямо дори от това в популярен източник на тези вещества като например боровинките.

100 грама киноа съдържат само около 155 калории.

Противовъзпалително действие на киноата

Макар повечето изследвания в тази посока да са все още в лабораторна фаза, резултатите са обещаващи: нормалната за един ден консумация на киноа е достатъчно да намали възпаленията. Химикалите, които допринасят за този ефект са от групата на фенолните киселини (фенолни гликозиди), включително от групата на витамин Е, както и полизахариди.

Според някои данни противовъзпалително действие оказва и съдържанието на сапонини – фитонутриенти, съдържащи се най-вече в люспите на зърната киноа.

Други ползи за здравето от употребата на киноа

Много изследвания вече показват, че киноата намалява значително риска от диабет тип 2. и това е напълно логично – заради високото съдържание на фибри – един от ключовите компоненти, необходими за регулиране нивото на кръвната захар. В тази посока вероятно действат и поне част от противовъзпалителните компоненти.

Подобен механизъм вероятно може да обясни и способността на киноата да понижава нивото на лошия холестерол – факт, който закономерно намалява риска от натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.

Някои начални данни сочат, че фитонутриентите в киноата имат канцерогенен и антиалергичен потенциал. Последното прави растението силно препоръчително при хора, които трябва да избягват употребата на други зърнени храни заради глутена в тях.

Лесното разграждане на зърната киноа в организма я прави храна, подходяща и за малки деца и подрастващи.

На практика киноата лесно може да влезе във всяка кухня - тя е подходяща за употреба в почти всяка храна, съдържаща друга зърнена култура.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама