Защо да изберем червените банани пред жълтите


Защо да изберем червените банани пред жълтите
Снимка: iStock

Много хора обичат банани. Те са вкусни и много полезни. Но знаете ли, че червените банани са по-добрият избор от жълтите? Те са чудесен източник на калий и имат характерен плътен вкус, подобен на жълтите. Червените банани предлагат и повече ползи за здравето, в сравнение с обикновените.

Червените банани са по-сладки заради повечето захар и поради тази причина имат по-висока хранителна стойност относно витамин C и калий, заради което носят по-големи ползи за здравето.

Червените банани са богат източник на витамин C, който е много важен за здравето на имунната система. Той стимулира образуването на лимфоцити – белите кръвни клетки, които атакуват патогени като бактериите, разрушават раковите клетки, регулират имунния отговор и формират антитела.

Вижте още: 3 ползи от хапването на портокали

100 г червен банан осигурява 15% от препоръчителната дневна доза витамин C.

Червените банани също са богати на калий. В един средно голям банан се съдържат 400 мг калий, което е 11% от дневната препоръчителна му доза. От Американската асоциация за сърдечносъдово здраве препоръчват включването на повече храни, съдържащи калий, за да се намалят нивата на кръвното налягане. По този начин противодействате на влиянието на солта и намалявате кръвното си, което е основен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Червените банани са източник и на бета-каротин – червено-оранжев пигмент, който е от основно значение за здравето на кожата, на лигавиците, имунната система и очите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама