Защо сезонното хранене е полезно?


Защо сезонното хранене е полезно?
Снимка: iStock/Guliver

Както сезоните се променят, така се променя времето и видът на сезонните продукти, които е добре да консумирате. Да се храните сезонно означава да консумираш храни, произведени през съответния сезон, които се считат за по-полезни, понеже следват естествения си период на растеж.

Ето защо сезонното хранене е полезно:

По-екологично e. Когато храната трябва да измине дълъг път от мястото на производсто до крайния клиент, тя често идва с масивен въглероден отпечатък. За това, хранейки се със сезонни и локални плодове и зеленчуци, ти си спестяваш тези неприятни химикали, използвани за съхранението на продукта при пренасянето и доставката му.

Когато се храниш сезонно, храната, която консумираш, е по-вероятно да бъде произведена на местно ниво. Това означава, че не само има много по-кратко разстояние за транспортиране (което я прави по-екологична и устойчива), но е и по-свежа и по-питателна. Освен това, така помагаш на местните фермери и производители и на цялата местна общност.

По-вкусно е. Храната, която се отглежда и бере на сезон, ще има много по-зрял, свеж и по-истински вкус. Храните, пренасяни на дълги разстояния, често се берат преди да узреят, за да не пристигнат презрели и непродаваеми. Това означава, че храната не е обрана в оптималния си етап и няма да има качествен вкус.

Когато се храниш с местни продукти, времето, необходимо на храната да стигне от земята до твоята маса, е драстично по-ниско. Това означава, че трябва да е по-свежа и вкусна.

По-хранително е. Тъй като много от хранителните вещества в масовата продукция намаляват с течение на времето, дългото транспортиране означава, че до получаването му много от хранителните вещества са загубени. Консумирайки сезонни храни, е по-вероятно да получиш пълните хранителни ползи от храненето.

По-достъпно е. Консумацията на храни, произведени максимално близко до твоя район, които са току що събрани, намалява разходите транспортиране, както и за съхранение. Обикновено, когато има голяма реколта от сезонна продукция, разходите естествено намаляват допълнително.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама