Защо стомахът ни къркори?


Защо стомахът ни къркори?
Снимка: iStock/Guliver

На въпроса защо ми къркори стомаха, много хора убедително отговарят: "Сигурно си гладен/а!". Това обаче не е единствената причина.

Вашият стомах освен, че издава подобни звуци, когато е празен, къркори и когато не сте гладни и стомахът ви е пълен. Ръмжащите звуци идват не само от стомаха ви, а и от тънките ви черва. Къркоренето е най-силно, когато стомахът е празен, поради което често се свързва с глад.

Какво причинява къркорене на стомаха?

Къркоренето на стомаха е резултат от мускулните контракции на вашата чревна стена, съчетана с наличието на течност и газове. Това е напълно нормална функция, която се появява през по-голямата част от деня.

Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни разстройства, шумът от корема е вследствие на погълнати течности и твърди вещества. Те се смесват с около осем литра течност, богата на ензими, която впоследствие се абсорбира. Въпреки това, течността се движи през тръба с наличие на въздух. Тогава се чува къркоренето.

В червата непрекъснато присъстват газове. Те произлизат от спонтанното поглъщане на въздух и отделянето на водород, въглероден диоксид и други газове от бактериалната ферментация на храната в долната част на червата.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМ НА СПИРУЛИНА

Къркоренето е част от мигриращия моторен комплекс.

Ако чувате стомаха ви да къркори, това е най-вероятно, защото стомахът и червата са ангажирани с процес, наречен мигриращ моторен комплекс ( ММК ). Това обикновено се случва, когато червата и стомаха са празни за около два часа.

Усещайки липса на храна, рецепторите в стените на стомаха предизвикват вълни от активност в чревната нервна система.

Това, на свой ред предизвиква контракции от глад, които се разпространяват по цялата дължина на червата. Така се помага изчистването на съдържанието на стомаха, както и слуз, хранителни частици, бактерии и други натрупани остатъци от храна. Лошото функциониране на ММК е свързано с коремна болка, гадене, повръщане и разстройство и може да причини: запек; газове; диария; атонично дебело черво; хроничен колит; метеоризъм; дивертикули; паразитни инфекции; чревни микози, хронични кандидози и дисбактериоза.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама