5 неща, които НЕ знаете за авокадото


5 неща, които НЕ знаете за авокадото
Снимка: iStock

Всички ние знаем колко е полезно авокадото, че притежава множество "добри мазнини", че трябва да го включваме в менюто си често. В последните години почти няма човек, който да твърди, че се храни здравословно, без авокадото да е основен гост в дневното му меню.

Знаем също, че е хранително и прекрасно пасва в почти всяка салата. На някои места сме го виждали дори и в десерти, нали така?

Най-вероятно повечето от вас знаят, че авокадото е страхотен източник на витамини от В групата, както и на множество фибри, други витамини и полезни нутриенти. Да, всичко това са добре известни факти и всички те са абсолютна истина. Но знаете ли, че:

1. Авокадото е плодът (да това е плод, а не зеленчук) с най-високо съдържание на протеин на света, притежаващ 18 от общо 20 жизнено важни за човешкия организъм аминокиселини!

7 ПРИЧИНИ ЧЕСТО ДА ЯДЕТЕ АВОКАДО

2.  Авокадото расте и се отглежда на дървета, но узрява само когато бъде откъснато. Всяко авокадо е ръчно набрано и все още няма нито една плантация в света, която да е автоматизирала събирането му по друг начин. Точно поради този факт се дължи и високата му стойност.

Полезен съвет: Ако купите авокадо, което все още е неузряло, може да го сложите в тъмен хартиен плик на стайна температура, да добавите и банан вътре и така за около 24-36 часа то ще бъде готово за консумация. Бананът отделя специфичен естествен газ и помага на плода да узрее по-бързо. Ако нямате банан под ръка, може да използвате и ябълка.

3. Размерът и формата на авокадото са почти идентични с размера на майчината утроба в 16-тата седмица от бременността. Също така авокадото е много подходяща храна за бебета и свободно може да се консумира от съвсем ранна възраст.

4. Хората, които са с латексова алергия, не трябва да консумират авокадо, тъй като могат да получат сериозна алергична реакция. Авокадото, както и няколко други плодове (банани, киви, сливи, ягоди, домати), притежават специфични протеини, които присъстват и в латекса, затова тези храни могат да отключат симптоми веднага след консумация. Също така, има и съществуваща (доста рядка) алергия към авокадо, която, както повечето хранителни алергии, се характеризира със сърбежи, усещане за "стягане" в гърлото, удебеляване на лигавицата в устната кухина и др.

5. Всички плодове и зеленчуци са полезни по своята същност и е препоръчително да се консумират ежедневно, но не забравяйте, че всяка дори и полезна храна има своята специфика и е добре да познаваме отлично менюто си и да знаем с точност с какво се храним!

Някои животни също могат да консумират авокадо, но за разлика от хората, в никакъв случай не трябва да консумират обвивката му, тъй като може да бъде силно отровно за тях! Има множество храни, които са полезни и натурални и влизат в диетата на всеки съвременен човек, но могат да бъдат фатални за нашите домашни любимци (друг подобен пример са ядките).

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама